2024. április 25., csütörtök

Családról, hitről és örökségről

Tegnap este befejeződött a Synergy fesztivál Újvidéken

Tegnap este fejeződött be a Nyelvi és Etnikai Kisebbségi Színházak Nemzetközi Találkozója a tartományi székvárosban.  A Synergy fesztivált ötödik alkalommal rendezte meg Újvidéki Színház. A szemle keretében olyan előadások kerültek bemutatásra, amelyek kisebbségi kérdésekkel foglalkoztak. Az ötnapos rendezvényen öt európai színház társulata mutatkozott be az újvidéki közönségnek. A fellépők Bukarestből, Gyergyószentmiklósról, Belgrádból, Budapestről, illetve Zágrábból érkeztek. A fesztivált megelőzte egy nulladik nap is, amikor a Koponyánk, körülbelül című előadást tekinthették meg az érdeklődők Kálló Béla rendezésében. 

A nézők estéről estére megtöltötték a színháztermet, ami bizonyítja, hogy nem szűkűlt a fesztivál iránt érdeklődők köre és van igény az ilyenfajta előadásokra is. A fesztiválra érkező társulatok szívélyes fogadtatásban részesültek az újvidéki közönség részéről.

A Rossz zsidók egy mai történet (Fotó: Ótos András)

A Rossz zsidók egy mai történet (Fotó: Ótos András)

A találkozón látható előadások különböző, kevésbé látható, de mindenütt jelenlévő kérdéseket dolgoznak fel. Idén a női sorsot helyezték a vizsgálódás középpontjába.

A fesztivál utolsó előtti napján, vasárnap este a budapesti Gólem Színház mutatkozott be. A Synergy közönsége Joshua Harmon kortárs amerikai drámaíró harsányan őszinte Rossz zsidók című drámájának feldolgozását tekinthette meg, Borgula András rendezésében.

A mű cselekménye egy apró lakásban játszódik, ahol a nagyapa temetése után a három egyetemista unoka különös hagyaték fölött csap össze.

– Daphna egy igazi zsidó nő, aki nagyon szeretné megörökölni a nagypapa nyakláncát. Amikor az unokatestvére hazahozza a nemzsidó barátnőjét a nagypapa temetésének másnapján és bejelenti, hogy a féltett nyaklánc az ő tulajdonában van, kitör balhé. Igazi zsidó balhét láthat a közönség a családról, hitről és az örökségről – áll a fesztivál programfüzetében.

A Gólem Színház 17 éve Magyarország egyetlen hivatalos zsidó színháza.

– A teljes repertoárunk a zsidó kultúrkörből építkezik. A tagok nem feltétlen zsidók. Nagyon örülök, hogy a produkciónak csodálatos fogadtatása volt itt Újvidéken. Tapasztalataink szerint Budapesten kívül sokkal óvatosabban nevetnek zsidókon, mert még mindig az a legfrissebb élmény a zsidósággal kapcsolatban, ami 70-80 éve történt, tehát, hogy elvitték őket, meggyilkolták, és ezért áldozatként kell kezelni őket. Számunkra nagyon fontos, hogy azok a zsidók, akikről ebben az előadásban mi beszélünk, nem üldözöttek, hanem egy mai család tagjai. Ezek a zsidók lehetnek jók, rosszak, viccesek, szerencsétlenek vagy ügyesek. Itt nem az fontos, hogy valamiféle kedves kulturális élményt adjunk a nézőknek, hanem az a feladatunk, hogy elgondolkoztatassuk őket – mondta a rendező, akinek a szándéka az volt, hogy cáfolja azt a naiv vélekedést, miszerint a zsidó családokat a szeretet tartja össze.

A darab főszerepét Kanyó Kata alakította.

 – Személy szerint nagyon keveset tudtam a zsidó kultúráról és vallásról. A produkció próbáit megelőzően elmentünk például rabbihoz, filmet néztünk a zsidó hitközösségről, tehát tapasztalatot gyűjtöttünk. Nekem ez egy tanulási folyamat volt. Megismerhettem egy teljesen más kultúrát – mondta a színésznő.

Az újvidéki közönség jól fogadta  a budapesti vendégjátékot (Fotó: Ótos András)

Az újvidéki közönség jól fogadta a budapesti vendégjátékot (Fotó: Ótos András)

A színházi fesztivál utolsó napján, hétfőn este a zágrábi Színház mutatta be a Romano Nikolić által rendezett Bóra című darabot. Az előadást követően pedig a KAL rock’n’roma koncertje zárta a rendezvényt.

A színházi találkozó idén is humanitárius jellegű volt. Az előadások ingyenesek voltak, a nézők azonban önkéntes adománnyal támogathatták az újvidéki Biztonságos Női Házat.

Nyitókép: Az újvidéki közönség jól fogadta a budapesti vendégjátékot (Fotó: Ótos András)