2024. április 25., csütörtök

Pattanásig feszült a helyzet Észak-Koszovóban

Pristina és az EU a szerbek által állított barikádok felszámolását követeli – Belgrád szerint a barikádok a brüsszeli egyezmény utolsó bástyái

A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai vasárnap felfegyverkezve, páncélozott járművekkel megrohamozták a Gazivode-tónál lévő gát épületét, kiűzték az őrt és leszakították az ott található szerb zászlókat. A szerbek egy nappal korábban barikádokat állítottak a koszovói rendőrség korábbi szerb tagjának letartóztatása miatt, így nem lehet áthaladni a koszovói adminisztratív átkelőkön Jarinjenél és Brnjaknál sem. Szombaton este az államfő bejelentette, Szerbia biztonsági erőinek visszatérését fogja követelni Észak-Koszovóba.

Újabb incidens játszódott le vasárnap, a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve, páncélozott járművekkel megrohamozták a Gazivode-tónál lévő gát épületét, kiűzték az őrséget és leszakították az ott található szerb zászlókat, jelentette a Szerbiai RTV híradásaiban. A koszovói rendőrség a nap folyamán cáfolta, hogy beavatkozott volna Gazivodenél, mint közölték, a rendőrség mindössze annyit tett, hogy igazoltatott egy személy ennek a tónak a közelében, aki felvételezte a telefonhívásaikat, de nem követtek el ellene vagy az épületben semmilyen erőszakos cselekedetet, jelentették be. Hozzátették, hogy előző este „bűnözők háromszor is rendőrcsapatokra nyitottak tüzet", olyan rendőrökre, akik csak a feladatukat végezték, békésen állomásoztak. A rendőrök nem tehettek mást, mint azt, hogy válaszolnak a lövésekre, maguk is lövéseket adtak le. Közben a jarinjei és brnjaki átkelőn sem gyalog, sem autóval nem lehetett továbbra sem átkelni. A torlaszokat a szerbek állítottak fel a koszovói rendőrség egykori tagja, Dejan Pantić letartóztatása elleni tiltakozásuk jeléül.

Aleksandar Vučić a szombat esti sajtótájékoztatón mutatta fel a ROSU-ról készült felvételeket (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić a szombat esti sajtótájékoztatón mutatta fel a ROSU-ról készült felvételeket (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő vasárnap 19 órára összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsnak az ülését is, melyen megvitatták a legújabb történéseket Észak-Koszovóban. A belgrádi média arról számolt be, Albin Kurti kijelentette, hogy a ROSU vasárnap este megtámadja a barikádot állított szerbeket és erőszakkal távolítja el az úttorlaszokat, ami meglehetősen nagy feszültséget okozott az észak-koszovói szerbség körében. Ellentmondásos hírek érkeztek, arról is beszámolt ugyanis a média vasárnap délután, hogy Kurti közölte, a KFOR időt kért, amíg eltávolítja az úttorlaszokat.

ILLEGÁLIS VAGY INDOKOLT?

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében azt írta, az EU nem fogja eltűrni az EULEX, azaz az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója elleni támadásokat. A koszovói szerbeknek haladéktalanul el kell távolítaniuk a barikádokat, a békét helyre kell állítani, fogalmazott. Az EULEX továbbra is együttműködik a koszovói hatóságokkal és a KFOR-ral, írta Borrell. Üzenetére Ana Brnabić kormányfő reagált, közölte, amennyiben az EU Kurtinak nyújt segítséget, hogy eltávolítsa a torlaszokat, azzal lényegében megteszi az utolsó lépést is saját hitelessége elveszítése terén. Emlékeztetett, hogy a barikádok nemcsak a szerbek elégedetlenségének a jelei, hanem a brüsszeli megállapodás tiszteletben nem tartásának a következményei is, melyet pedig az EU képviselője is aláírt, ezzel garantálva annak teljesítését. Sajnálatát fejezte ki, hogy az EU és a Kvint-államok nem olyan határozottak, amikor Kurti lépései ellen kellene fellépni, például szerbek ok nélküli letartóztatása miatt vagy Észak-Koszovó területére való illegális betörések miatt.

Albin Kurti koszovói kormányfő folyamatosan tüzet szít, nyilatkozta Ivica Dačić külügyminiszter, ezt a nemzetközi közösség képviselői pedig teljesen elfogadják. A koszovói szerbek nem maradnak államuk támogatása nélkül, nyilatkozta a tárcavezető.

ÉLNI KELL A LEHETŐSÉGGEL

Szombaton Aleksandar Vučić köztársasági elnök intézett beszédet a nyilvánossághoz a koszovói történések kapcsán.

– Letartóztatták Dejan Pantićot, aki nemrégiben még a koszovói rendőrség egyenruháját viselte. Az úgynevezett koszovói belügyminiszter és még mások is terrorizmussal gyanúsították meg. Azért követett el bűncselekményt, mert abban az épületben él, ahol a Községi Választási Bizottság székhelye is van. Kenyeret vitt a családjának, ez volt a legnagyobb bűne. A szolgálataink nagyon részletesen kivizsgálták az esetet.

Vučić szerint az albán félnek is maradéktalanul be kell tartania a brüsszeli egyezményt (Fotó: Beta)

Vučić szerint az albán félnek is maradéktalanul be kell tartania a brüsszeli egyezményt (Fotó: Beta)

– mondta az államfő, megindokolva a barikádok emelését és a szerb állam éles reakcióját, mellyel szerbiai katonák észak-koszovói elhelyezését fogja követelni a nemzetközi közösségtől az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatával összhangban. Nincsenek illúziói, biztos benne, hogy a KFOR elutasítja majd a szerb követelést, ennek ellenére élni akar az állam egy a nemzetközi jogrenddel teljesen összhangban álló lehetőség kérésével, jelentette ki az államfő. Kifejtette, hogy a KFOR számtalan kifogást talál majd a kérésre, azt mondják, hogy urai a helyzetnek és ezért nincs szükség a szerb egységek jelenlétére.

Hangsúlyozta, hogy a szerbek tíz éven keresztül tiszteletben tartották a megegyezéseket, ezért az albánoknak el kell fogadniuk mindazt, amit a brüsszeli egyezményben aláírtak, így a koszovói szerb községek közösségének megalapítását is. Szerbia nagy nyomásgyakorlás alá kerül a következő időszakban, fogalmazott.

Nyitókép: Aleksandar Vučić a szombat esti sajtótájékoztatón mutatta fel a ROSU-ról készült felvételeket (Fotó: Beta)