2024. május 4., szombat

„Mađarski pokret” se povlači iz politike

„Mađarski pokret” neće nastaviti svoje političko delovanje, o tome je govorio u programu javnog medijskog servisa televizije Vojvodine „Napjaink” Ferenc Ševenj, lider te organizacije. Kako je rekao, oni ne ukidaju svoje aktivnosti u potpunosti, već nastavljaju da rade kao civilna organizacija. Prema informacijama objavljenim na sajtu VRTV, Ševenj je istakao, da je opozicioni prostor vojvođanskih Mađara ugašen, nakon što se na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine samo jedna lista kandidovala i osvojila sve mandate za nacionalni savet, i to lista „Mađarske sloge”, postavljena od strane Saveza vojvođanskih Mađara.

U suštini se radi o tome, da se pokret umorio, a o tome svedoči i činjenica da je on sam podneo ostavku pre više meseci, ali niko nije hteo da preuzme rukovođenje organizacijom, otkriva se iz saopštenja datog u ovom novosadskom programu. Prema njegovim rečima, nastala situacija je rezultat toga, da se narod zasitio, vlast na sve načine pokušava da onemogući rad opozicije, ali i vlada Mađarske razgovor vodi samo sa jednom strankom, sa SVM-om.

Kao što je poznato, „Mađarski pokret” je osnovan 2015. godine, a među njegovim osnivačima bili su Tamaš Korhec, bivši predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Jene Maglai, bivši gradonačelnik Subotice, i Laslo Varga, bivši poslanik SVM-a u narodnoj skupštini.