2024. április 26., péntek

Egy egész község nőgyógyász nélkül

Előzetes letartóztatásba helyezték az óbecsei Egészségház nőgyógyász-szakorvosát

November 23-a óta előzetes letartóztatásban van S. M., az óbecsei Egészségház nőgyógyász-szakorvosa, és egyelőre nem tudni, hogy mikor szabadul – erősítette meg a hírt dr. Slobodan Dimitrov, az óbecsei Egészségház igazgatója. Az egészségügyi intézmény nőgyógyászati osztályán már eddig is orvoshiány volt, most pedig az a legnagyobb probléma, hogy a két meglévő nőgyógyász közül az egyetlen, akinek joga van beutalót és receptet kiírni, hiányzik a munkahelyéről. Az óbecsei Egészségházban jelenleg csak dr. Snežana Ubović nőgyógyász fogad pácienseket.

– Ubović doktornőnek nincs joga beutalót és gyógyszereket kiírni, mert magánrendelőben dolgozik, de megvizsgálhatja a betegeket. Az egészségház jelenleg tárgyalásokat folytat a Köztársasági Egészségbiztosítási Alappal a helyzet áthidalására – írta az igazgató a MojBečej.rs portálnak eljuttatott közleményében.

Az egészségügyi intézmény jelenleg is tárgyal két nőgyógyásszal arról, hogy kiegészítő munkával kisegítsék az óbecsei Egészségház munkáját.

– Reméljük, hogy legalább egyikük elvállalja a munkát, de ehhez a munkavégzéshez a munkáltató beleegyezése is szükséges, ezért még várunk a jóváhagyásra. Megállapodásunk van a szenttamási Egészségházzal, hogy az óbecsei pácienseket is fogadják elsősorban a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos dokumentumokkal, de egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatban is, mint például a különféle vizsgálatok és papírmunkák. Az óbecsei Egészségház több alkalommal is kiírta a pályázatot a nőgyógyászati munkahely betöltésére, de senki sem jelentkezett rá. Intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy szakembert találjon, de nem jár sikerrel, mert ez az orvosi szakterület súlyos szakemberhiánnyal küzd – közölte az igazgató. Korábban az egészségház egy orvost nőgyógyászati szakosításra küldött, ez az egyén a specializálást két év múlva fejezi be.

Az óbecsei Egészségház jelenleg is tanácskozik a Köztársasági Egészségbiztosítási Alappal azzal kapcsolatban, hogy minden olyan páciens, akinek adminisztratív jellegű nőgyógyászati szolgáltatásra van szüksége, a választott háziorvosához fordulhasson.