2024. április 20., szombat

Az aranyér kezelése

Az aranyérről feltehetően mindenki hallott már. Ez nem véletlen, hiszen a lakosság legalább egyharmadát érinti ez a betegség, 50 éves kor felett pedig szinte minden második ember küzd vele. Az aranyeresség egy tipikus civilizációs betegséggé nőtte ki magát, mely egyre gyakrabban fordul elő fiataloknál, de akár gyermekeknél is. A külső és belső aranyér sok kellemetlenséget tud okozni az ülő vagy nehéz fizikai munkát végzőknél és a terhes nőknél egyaránt.

Mi is az aranyér?

Az aranyér tulajdonképpen egy vénás értágulat, amely létrejöhet a végbélnyílást körülvevő bőrszövet alatt vagy a végbél belső, izmos falán. Csak akkor válik problémává, amikor ezek az erek a túl nagy nyomás következtében megduzzadnak, gyulladtak és fájdalmasak lesznek. Kialakulását nagyban segítik az öröklött tényezők, emelett az alacsony rosttartalmú táplálkozás, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, a krónikus székrekedés, valamint a terhesség. Bár az aranyér kellemetlen és fájdalmas is lehet, kezelhető és megelőzhető.

Néhány hasznos tanács aranyér ellen

Az egyik legfontosabb, hogy elegendő rostot vigyünk be a szervezetünkbe. A nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek fogyasztása jótékony hatással bír a belekre és a székelésre.

A folyadékbevitelről se feledkezzünk meg! Naponta legalább 6–8 pohár folyadékot kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy a rostok meg tudjanak dagadni a belünkben, ezáltal meggátolva a székrekedés kialakulását. Érdemes a vizet és a teát részesíteni előnyben.

Kerüljük a pikáns, fűszeres, zsíros ételeket! Étkezzünk többször kevesebbet!

Fontos a testmozgás. Az egészséges életmódhoz természetesen a sportolás is hozzátartozik. Olyan formáját válasszuk, amely növeli az állóképességünket (úszás, biciklizés, séta)! A nehéz súlyok emelésével járó sportok kevésbé ajánlottak, hiszen ezeknél megnő a nyomás a hasi tájékon, ez pedig elősegíti az aranyeres panaszok kialakulását.

A hosszabb ideig tartó ülés vagy állás is nagy nyomást fejt ki az erekre. Ha ülőmunkát végzünk, tartsunk szüneteket, és sétáljunk egyet!

Menjünk, amikor menni kell! Fontos, hogy amint fellép a székelési inger, azonnal végezzük el a dolgunkat a mosdóban, és kerüljük a hosszú ideig tartó üldögélést a WC-kagylón!

Kúpok, kenőcsök, tabletták

Az esetek többségében a fentebb említett intézkedések enyhítik a tüneteket, a probléma számottevően enyhül vagy meg is szűnhet. Előfordul azonban, hogy a tünetek megszűnéséhez szükséges a gyógyszeres kezelés vagy akár még műtéti beavatkozás is.

A legtöbb aranyér elleni gyógyszer vény nélkül kapható, ezek közé tartoznak a kenőcsök, kúpok és a sokak számára ismeretlen, vénás és nyirokkeringést javító tabletták. A kúpok és a kenőcsök helyileg fejtik ki a hatásunkat, és csak ideiglenes megoldást nyújtanak. A tabletták előnye, hogy hosszú távon javítják a vénák rugalmasságát, és csökkentik a duzzanatot. Minden esetben elengedhetetlen betartani a felsorolt pár aranyszabályt, így végleg megszüntethetjük az aranyeres problémákat.

Nyitókép: pixabay.com