2024. április 26., péntek

Legyél te is valaki Télapója!

Adománygyűjtő akciót indított az Óbecsei Gyermekbarátok Egyesülete

Az Óbecsei Gyermekbarátok Egyesületének legfrissebb, 2022-es adatai szerint jelenleg több mint ezer gyermek él mélyszegénységben Óbecse község területén. A szervezet az idén is megszervezte a Legyél te is valaki Télapója! elnevezésű adománygyűjtő akciót azzal a céllal, hogy ezeknek a gyermekeknek is örömteli legyen a karácsony.

– 2021-ben körülbelül tíz százalékkal csökkent a mélyszegénységben élő gyermekek száma a község területén, ez a szám azonban az utóbbi pár hónapban ismét növekedni kezdett. Például több gyermek költözött át hozzánk Óbecsére, akik mélyszegénységben élnek, és szinte naponta újabb információt kapunk arról, hogy kinek lesz szüksége támogatásra. Arra törekszünk, hogy minden gyermek kapjon ajándékcsomagot, legalább a 10-11 éves gyerekekig jusson el a Télapó. A helyi Prizma könyvkereskedéssel kezdeményeztük a Legyél te is valaki Télapója! elnevezésű akciót, amelyen a polgárok vásárolhatnak bizonyos terméket, és berakhatják az ott felállított jótékonysági dobozba – fogalmazott Šormaz Izabella, az Óbecsei Gyermekbarátok Egyesületének elnöke, aki kiemelte: az adománygyűjtéshez folyamatosan csatlakoznak a helyi üzletek, az általános és középiskolák, de a község területén lévő helyi közösségek is.

Az adománygyűjtő akcióhoz a Prizma könyvkereskedés mellett a harmadik helyi közösség tanácsa, valamint az Ökobecse Polgári Egyesület is csatlakozott. Az adakozni vágyók ruhaneműt, tisztálkodási szereket, tanszereket, édességet és játékokat is ajándékozhatnak.

– Tavaly lehetőségünk nyílt arra, hogy mi is részt vegyünk ebben az akcióban. Az Óbecsei Gyermekbarátok Egyesületével együtt csomagokat osztottunk a III. helyi közösségben élő hátrányos helyzetű gyerekeknek. Felbátorodva ennek az akciónak a sikerén és azon a hangulaton, ami ott uralkodott, nem szeretnénk az idén sem kimaradni ebből, és úgy döntöttünk, hogy bizonyos összeget átirányítunk a költségvetésünkből – mondta Szerda András, az óbecsei III. helyi közösség tanácsának alelnöke.

A szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy december 10-éig gyűjtik az adományokat, végül a hátrányos helyzetű gyermekek egyre növekvő száma miatt meghosszabbították a dátumot december 23-áig. Hozzátették: ha szükséges, akkor akár január végéig is gyűjtenek. Az első csomagosztás várhatóan december 15-én lesz a harmadik helyi közösség területén található Fekete Mátyás Otthonban.

Az Óbecsei Gyermekbarátok Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Az egyesület az elmúlt években sokat tett azért, hogy segítse a főleg nehéz sorsú, mélyszegénységben élő gyermekek életét.

Nyitókép: Több óbecsei üzletben is adománygyűjtő dobozokat helyeztek ki (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)