2024. május 8., szerda

Facsemeték a legkisebbeknek

Bácskossuthfalván 30 fával bővült az Új életek fasora

Harminc, 2021-ben született bácskossuthfalvi csöppség tiszteletére ültettek ötödik alkalommal is facsemetéket a település központjában szombaton. Az Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesületének a helyi közösség támogatásával, illetve széles körű összefogással megvalósított akciója keretében ezúttal vérszilvát és japán cseresznyét ajándékoztak a falu reménységeinek.

Dávid Kornélia, az Írisz elnöke köszöntötte a 11 kislányt és 19 kisfiút és a megjelent szülőket, családtagokat, reményét fejezve ki, hogy a fák örökké emlékeztetni fogják a gyerekeket a gyökereikre.

– Felbecsülhetetlen ajándékot adunk át gyermekeink számára, ha megtanítjuk őket a környezet szeretetére, a természet megbecsülésére. A bölcsek azt tanítják, hogy addig kell hajlítani a fát, amíg fiatal, így talán érthető, hogy miért falunk legifjabb generációját ajándékozzuk meg a fácskákkal. Az elmúlt években közel 170 facsemete került a földbe, és szívből kívánjuk, hogy ezek a fácskák arra emlékeztessék a gyermekeket, a szülők és nagyszülők mellett, hogy ide tartoznak, Moravicára, Bácskossuthfalvára – ezekkel a szavakkal köszöntötte a kezdeményezés ötletgazdája a helyszínen megjelenteket, majd arról is szólt, hogy a hétvégi akciót gondos előkészületek előzték meg, amiből többen is kivették a részüket. Így köszönetet mondott a szervezet aktivistáinak, Nagy Simonnak és a Standard Közvállalat munkásainak, akik közreműködtek a csemeték elültetésében, a Mrvelj családnak, akik ezúttal is névre szóló táblácskákkal kedveskedtek minden csemetetulajdonosnak, Seffer Lajosnak, aki idén is elkészítette az évszámot jelző táblát.

Az elmúlt években közel 170 facsemete került a földbe az újszülöttek köszöntésére (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az elmúlt években közel 170 facsemete került a földbe az újszülöttek köszöntésére (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Papp László tanácselnök köszönetet mondott az Írisz szorgos tagságának, akik évről évre fáradságot nem kímélve azon munkálkodnak, hogy a falut évszakhoz illő, harmonikusan színpompás virágok díszítsék, és hogy valamennyi jelentősebb ünnep, közösségi esemény alkalmával megfelelő dekorációt kapjon a település.

– Falunk számára az Írisz Új életek fasora elnevezésű akciójának igen nagy a jelentősége és fontos az üzenete valamennyi korosztály számára. Azt kívánjuk mindannyian a csöppségeknek, hogy felhőtlen gyermekkort éljenek meg, nőjenek nagyra, és egyszer majd ők is, ahogyan azt mi tettük, ültessenek fát – mondta Papp László, majd a helyszínen megjelent gyermekek szüleikkel a fácskájuk, illetve a névre szóló táblájuk mellett átvehettek egy-egy lufiajándékot és egy öntözőkannát, amivel locsolni-gondozni tudják a facsemetéket.

Nyitókép: Az elmúlt években közel 170 facsemete került a földbe az újszülöttek köszöntésére (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)