2024. május 11., szombat

Jól sikerült a közös disznótor

Egész napos programot szerveztek kicsiknek és nagyoknak a kúlai Népkörben

A valamikori disznóvágási szokások bemutatása volt a fő célja a hétvégén a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban megtartott II. Hagyományos Disznóvágás elnevezésű rendezvénynek.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere elmondta, az eseményt tavaly olyan elképzeléssel indították el, hogy abban nemtől és korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő programot.

− Véleményem szerint a hagyományok és a kultúra az, ami szorosan összeköti közösségünket, éppen ezért ez a rendezvény is erről szól. A kultúregyesületek számára fontos, hogy a fiataloknak továbbadják a hagyományokat, amit szüleink, nagyszüleink annak idején csináltak és ápoltak. Ma már sokkal kevesebben vágnak odahaza disznót, és tavaly, amikor elindult a rendezvény, úgy gondoltuk hogy fontos, hogy a fiatalok lássák, hogyan nézett ki mindez valamikor, és disznóvágáskor hogyan készültek a téli finomságok. Az egésznek egyúttal közösségépítő jellege is van, az emberek összejönnek, beszélgetnek, barátkoznak, felelevenítik a múltat – magyarázta Valka Károly.

Az egész napos programra ezúttal is sokan összejöttek. A legkisebbek számára alkalmi műhelymunkát szerveztek, a fiatalok az egyesület klubjában billiárdoztak, a svédasztalos disznótoros reggelit követően Csonka Ferenc és zenekara tartott koncertet, utána táncházat szerveztek. A kora esti órákban közös disznótoros estebédet tartottak, amit mulatság követett.

A rendezvényt a község vezetőségének képviselői mellett megtekintette Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is, aki elmondta, az ilyen és hasonló rendezvények nagyon fontosak az identitásmegőrzés szempontjából, hiszen ezeket az értékeket tovább kell adni a fiatalabb generációnak.

− A mezőgazdasági titkárság tartományi szintről több éve segítettea hagyományőrző rendezvényeket, így volt ez az idén is. Azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy titkárságunk jövőre is meghirdeti az ilyen jellegű rendezvények támogatását. Látjuk azt, hogy az ilyen szerveződés miért fontos a kis közösségek számára. Legyen szó akár hagyományos disznóvágásról, kukoricatörésről, pálinkaversenyről vagy éppen aratóünnepségről, mindenképpen úgy gondoljuk, hogy tudjuk a közösségeket támogatni, mert fontos, hogy mindezek a továbbiakban is megmaradjanak – mondta Ótott Róbert.

Nyitókép: Második alkalommal rendeztek hagyományos disznóvágást Kúlán (Paraczky László felvétele)