2024. április 20., szombat

Cilj je bio jačanje srpsko-mađarskih odnosa

Beogradska organizacija SVM-a je obeležila jubilej

Počela je kao jedna posebna organizacija, pre svega zato, što njeni članovi nisu bili samo Mađari. Osnovni cilj osnivanja beogradske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara je bio jačanje srpsko-mađarskih odnosa, istakao je Nebojša Marjanović, predsednik Gradske organizacije SVM Beograda, na svečanosti održanoj u četvrtak uveče povodom 11-te godišnjice ove političke organizacije. On je ukazao na to, da je osnovana 30. novembra 2011. godine sa 11 članova, i da je tada još delovala kao mesna organizacija u prostorijama Mesne zajednice „Terazije”. Ovo je bila prva mesna organizacija stranke koja je nastala van Vojvodine. Danas funkcioniše kao gradska organizacija sa 9 mesnih organizacija i više od 500 članova. Oni se ne bave samo političkim aktivnostima, već su poslednjih godina održali više od 200 tribina, koje su se, pored političkih tema, bavile i kulturom, istorijom, sportom i religijom.

Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a i potpredsednica Narodne Skupštine, kao gost na svečanosti, istakla je da su se na početku pojavila mnoga pitanja u vezi sa formiranjem beogradske organizacije, s jedne strane, jer to je politička organizacija iz Vojvodine, a sa druge strane, jer se do tada fokusirala isključivo na mađarsko članstvo. Međutim, ova organizacija, koja deluje u glavnom gradu, je kroz ideje i javne skupove dokazala svoju opravdanost, a sada se već u stranku učlanilo i više ljudi koji nisu Mađari, ali mogu da se identifikuju sa politikom SVM-a. Elvira Kovač je najavila, i da se očekuje da će skupština republike sledeće nedelje ratifikovati sporazum o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije, iako su dve zemlje već od 2014. godine održale 6 međuvladinih sastanaka i realizovale brojne zajedničke projekte.

Aleksandar Mirković, šef grupe odbornika Srpske napredne stranke u gradskoj skupštini Beograda, narodni poslanik, istakao je, da sa Nebojšom Marjanovićem, koji je odbornik u gradskoj skupštini Beograda, sarađuju više od četiri godine, a danas ovaj odnos nije samo isključivo zasnovan na koaliciji, već i na prijateljstvu. Prema njegovim rečima, prijateljstvo i saradnja između Ištvana Pastora, predsednika SVM-a i Aleksandra Vučića, predsednika SNS-a, upravo i takvu poruku šalje, jer ove dve stranke i ova dva stranačka lidera mogu da pokažu brojne rezultate u poslednjem periodu, koji su pozitivni za Beograd i celu Srbiju.

Svečanosti su prisustvovali i Emeše Lalić Urban, državna sekretarka u ministarstvu zaduženom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Ana-Maria Pinter, pokrajinska poslanica i Kristina Just, kulturni ataše ambasade Mađarske u Beogradu.