2024. április 26., péntek

Biztosítani a gazdaság stabilitását

A köztársasági parlamentben ma a jövő évi költségvetésről vitáznak a képviselők. Ez alkalommal Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, hogy a kétezres évek elejétől különféle támogatási programokon keresztül az EU 3,6 milliárd eurós értékű vissza nem térítendő anyagi eszközt biztosított.

Szavai szerint ezek egyebek mellett a jogállamiság, a közigazgatási reformok, a társadalmi fejlesztések, a környezetvédelem és a mezőgazdaság terén kerültek felhasználásra.

– Az uniós támogatás folytatásának érdekében az Európai Bizottság 2018-ban javasolta, majd az Európai Parlament tavaly szeptemberben el is fogadta az IPA III (Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) hét évre szóló támogatási tervét. Ez 1,4 milliárd eurót jelent. A rendelet szerint a támogatás a politikai, intézményi, jogi, adminisztratív és társadalmi-gazdasági reformok megvalósítására szánják, amelyek a csatlakozási előkészületek részét képezik – mondta Kovács Elvira.

Hangsúlyozta, hogy az uniós alapok minél hatékonyabb felhasználása végett szükséges a kulcsfontoságú intézményekben az adminisztratív kapacitások erősítése, amelyek az EU-s alapokat kezelik.

ELŐRELÉPÉS A NAGYBERUHÁZÁSOK TERÉN IS

A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat egy világos terv és stabil alap a gazdaság folyamatos fellendüléséhez és megerősítéséhez, a polgárok életszínvonalának javításához, valamint a jelentős infrastrukturális projektekbe való folyamatos beruházáshoz, mondta Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a köztársasági képviselőház mai ülésén.

A VMSZ támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Az államháztartás stabilitása a költségvetési bevételek és kiadások összehangolására vonatkozó egyértelmű terv megvalósításával tartható fenn, fogalmazott Ökrész Rozália, aki hozzátette, hogy a végrehajtott és jelenleg is megvalósuló intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt három, válsággal teli év körülményei között is sikerült megőrizni a szerb gazdaság stabilitását.

– Növekednek a bérek, a nyugdíjak pedig január elsejétől 12,1 százalékkal emelkednek, ami a november elsejei 9 százalékos emeléssel több mint 20 százalékos emelést jelent – mutatott rá a VMSZ képviselője.

A nagyberuházások terén is jelentős előrelépés történik nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbia-szerte, mondta Ökrész Rozália, aki példaként említette a Szabadkai Népszínházat, illetve azt, hogy az illetékes minisztérium 900 millió dinárt irányozott elő a Vajdasági RTV számára.