2024. május 8., szerda

Livaković három büntetőt fogott, Horvátország legyőzte Japánt

Abból a szempontból mindenképpen üdítően hatott a Japán és Horvátország közötti nyolcaddöntő, hogy ez volt az első olyan mérkőzés a kieséses szakaszban, amelyen a két fél teljesen egyenrangúnak bizonyult a pályán.

Az első félidő kezdetén inkább a horvátok, a második felében inkább a japánok voltak a kezdeményezők, de míg az egyik oldalon ez Ivan Perišić éles szögből megeresztett, Suicsi Gonda által védett lövésére volt elég, addig a japánok a szünet előtti percekben megszerezték a vezetést, amikor a fejekről lecsorgó beadást Daizen Maeda közelről bevágta a kapuba.

Nem telt el azonban sok idő a második félidőben a horvát egyenlítésig: Dejan Lovren távolról is tökéletesen találta meg Perišić fejét, aki tizenegy méterről, nagy erővel bólintotta a labdát a kapuba. Mindkét oldalon érkeztek még helyzetek, Dominik Livakovićnak Vataru Endo lövését kellett kipiszkálnia a léc alól, Gonda pedig Luka Modrić bombájánál parádézott. Az akciók száma azonban egyre csak csökkent, ahogy a csapatok elfogadták, hogy nem lesz döntés a rendes játékidőben. Kaoru Mitoma nagy szólóján kívül viszont már a folytatásban sem született érdemi helyzet, így a torna első hosszabbítását az első tizenegyespárbaja követte.

Modrić ekkor már nem volt a pályán, de nem is hiányzott a horvátoknak, hiszen Livaković remekül elkapta a fonalat a kapuban, kezdésként rögtön kivédte Minamino és Mitoma, majd negyedikre Josida lövését is. Így még Livaja kapufája is simán belefért, a négy évvel ezelőtti ezüstérmes a büntetőkben 3:1-es összesítéssel jutott tovább a negyeddöntőbe, az óriásölő japán pedig sohasem járt még ilyen közel a legjobb nyolctól, de búcsúzott.