2024. április 19., péntek
A csoport

Szenegál legyőzte Ecuadort és bejutott a nyolcaddöntőbe

A négypontos Ecuador és a hárompontos Szenegál összecsapásán a Hollandia mögötti továbbjutóhely sorsa forgott kockán a labdarúgó-világbajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

A dél-amerikaiaknak volt megfelelő a döntetlen, így nem is erőltették a támadásokat, eleinte Szenegál diktálhatta a mérkőzés iramát és lényegesen több helyzetet, köztük néhány igazán veszélyeset is kialakított. A gólhoz azonban a félidő végjátékában befújt büntetőig kellett várniuk: Ismaïla Sarr tört be a labdával a tizenhatoson belülre, Piero Hincapié pedig egyszerűen nekirohant, így a sokat látott Clément Turpin jogosan fújt a sípjába. A tizenegyest aztán a sértett olyan magabiztossággal lőtte el laposan a jobb sarokba, hogy Hernán Galíndez mozdulni sem tudott rá a kapuban.

Továbbjutásra állva a fordulás után viszont Szenegál kényelmesedett el kissé, így ekkortól Ecuador birtokolta többet a labdát, és bár komolyan veszélyeztetni sokáig nem tudott, a 68. percben kiharcolt első szögletéből összejött az egyenlítés, miután Félix Torres fejéről az egyedül hagyott Moisés Caicedo elé került a labda, aki közelről bevágta azt. Két percig állt azonban csak továbbjutásra Ecuador, hiszen a túloldalon is egy pontrúgásból jött az újabb találat. Ráadásul kissé balszerencsés módon, hiszen a beadás Enner Valenciától került Kalidou Koulibaly elé, a csapatkapitány pedig védőként is tudta a dolgát, a legfontosabb pillanatban szerezve első válogatottbeli gólját.

A feszültség az utolsó pillanatig tapintható volt, hiszen Ecuador a végsőkig hajtott az egyenlítésért, ám Szenegál megtartotta a 2:1-es győzelmet, és kulcsjátékosa, Sadio Mané hiányában is kiharcolta a csoportból való továbbjutást, húsz évvel az első hasonló tettét követően.

Nyitókép: Beta/AP