2024. április 26., péntek

A divat varázslatos világa

Zentán a Meyke márkanév, a divat és a népművészet tökéletes összhangja

A divat világa iránt érdeklődő hölgyekkel volt teli csütörtök délután a Zentai Alkotóház, ahol a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Réka Darida Foundation közös képzési programot indított Hagyomány a divatban címmel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatával együttműködve. Az oktató Molnár-Madarász Melinda, a Meyke márkanév megalapítója. Előadásán és gyakorlati oktatásán betekintést enged a divattervezés alapjaiba, a divatgrafikába, és útmutatást nyújt a tervezés folyamatához.

– Szeptember folyamán a Népművészeti Egyesületek Szövetsége felhívást tett közzé, melyben az szerepelt, hogy egyesületek elhívhatják Molnár-Madarász Melinda divattervezőt egy-egy műhelymunkára és előadásra. Mi lecsaptunk erre a pályázatra, amit sikeresen meg is ítéltek nekünk, ezáltal kerülhetett most a Meyke Vajdaságba. Hosszú évek óta tart már nálunk a viseletkészítők képzése, 120 órás oktatásokról volt szó, melyekből két teljes évfolyamon már túl vagyunk. Most is főleg ők lesznek jelen a képzésen, de meghirdettük és nyitottá tettük ezt az alkalmat mások számára is. Nagyon nagy volt az érdeklődés, ha még egy ilyen alkalmat lehetőségünk lett volna meghirdetni, az is sikeresen betelt volna. A gyakorlati oktatásra tizennégy jelentkezőt tudtunk fogadni – mondta Kovács Nádi Karolina, a hálózat és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A jelentkezők a magyarországi előadó által betekintést nyerhettek a népművészetből inspirálódó modern ruhatervezésbe, továbbá a divatrajzok színes és izgalmas világába.

– Az előadásom során a tervezés folyamatáról szeretnék beszélni, saját munkáimmal illusztrálva megmutatni, hogyan és miként jutottam el ide lépésről lépésre, továbbá hogy hogyan gondolkodom a tájegységekről. Véleményem szerint ez nagy segítség lehet az alkotóknak, kézműveseknek. A gyakorlati oktatáson pedig főleg a grafikai részre fektetjük a hangsúlyt – mesélte Molnár-Madarász Melinda divattervező.

Nyitókép: Molnár-Madarász Melinda a képzés résztvevőivel (Fotó: Gergely Árpád)