2024. május 8., szerda

Az ásvány ékszerek világában

Az adai Kaszás Botos Zsófia ásványokból készít szebbnél szebb ékszereket

Az adai kétgyermekes édesanya, Kaszás Botos Zsófia, az Ünőke megalapítója már 2014 óta foglalkozik ásvány ékszerek készítésével. Végzettsége szerint matematikus, viszont mára az élete teljes fordulatot vett, a hobbija vált a munkájává is. Számos képzésen vett részt, női kört vezet, valamint jelenleg mentálhigiénés szakembernek tanul. Egy kávézóban beszéltünk meg találkozót, ahol arról beszélgettünk, hogyan alkotta meg a saját világát, mi tölti ki a mindennapjait, s hogyan talált rá ez a hivatás, amely a szenvedélyévé vált.

Hogyan találtál rá az ásványok világára?

– 2014-ben találkoztam először az ásványokkal, amikor vettem magamnak egy ametiszt karkötőt, amiről később kiderült, hogy achát, ennek ellenére nagyon örültem neki. Később készült nekem egy sámándob szarvasbőrből, és ez kapta az Ünőke nevet, ugyanis ez egy ősi magyar név, ami azt jelenti, hogy szarvaslány. A dobomba szintén rendeltem egy marokkövet, amiről ismét kiderült, hogy nem is az, aminek hittem, s innentől kezdve eldöntöttem, hogy nem rendelek többet az internetről, hanem készítek magamnak akár karkötőt is, hiszen azt nem is találtam az internet kínálta lehetőségek között. Ekkor már létezett az Ünőke nevezetű Facebook-oldalam, ahova kezdetben a varrományaimat töltöttem fel, ugyanis a kézműves dolgok mindig is közel álltak hozzám. Kezdetben csak pár tíz követője volt az oldalnak, majd amikor elkészítettem az első amazonit ásványból készült karkötőmet, s feltöltöttem a világhálóra, egyik ismerősöm ennek láttán megkért, hogy készítsek neki is hasonlót. Így egyre többen kerestek meg ezzel a céllal ismeretlenek is, én pedig igyekeztem minden felkérésnek eleget tenni, készletet halmozni, s ma már elérte az oldalam a többezres követői létszámot.

Az a legjobb, ha magunknak választunk ásványt, vagy szoktál tanácsot adni?

– Többféle megközelítés létezik. Szerintem az a legjobb, ha mi választunk magunknak ásványt, az érzéseinkre, a belső sugallatra hallgatva, hiszen ha akár látványra megtetszik nekünk egy marokkő vagy karkötő, akkor az tud minket a legjobban támogatni. Persze van, amikor tanácsot kérnek, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb, akkor általában mutatok néhányat akár képen vagy élőben, és együtt összerakunk egy olyan ékszert, amit aztán szívesen visel a megrendelője. Ezért sok időt elvesz, mire elkészül egy adott darab, mindenkivel sokat kell kommunikálni. Akár egyedi elképzelés alapján is elkészítek egy-egy ékszert, de lehet, hogy az adott személynek csak az ásvány színe tetszik meg, vagy a szakirodalom által leírt vélt hatása. Az ásványköveknek gyógyhatásuk van, melyek támogathatnak mind pszichikai, mind fizikai és lelki szinten.

A család mellett hogy jut minderre idő?

– Van egy barátnőm, aki azt mondja, hogy legalább három ember életét élem. Mindig is nagyon buzgó voltam, iskolás koromban is mindenféle foglalkozásra jártam délutánonként. Már akkor is nagyon széles körű volt az érdeklődésem. Régebben, amikor a gyerekeim kicsik voltak, éjszaka tudtam dolgozni, most viszont, hogy óvodába járnak, délelőttönként van időm az Ünőkével foglalkozni, délután pedig a nagyszülők azok, akik besegítenek, ha kell. A munka soha nem áll, mindig van valamilyen ünnep vagy esemény, amire külön készülnöm kell a személyes megrendelések mellett. Jelenleg már karácsonyi lázban égek, arra készítem az ékszereket, amelyek megrendelhetők, vagy a karácsonyi vásárokon lesznek elérhetők.

Mondhatjuk, hogy neked ez egy kibontakozási lehetőség?

– Igen. Egyikből jön a másik. A természetközeli életmód foglalkoztat most. A férjemmel is itt összeérnek a szálak, hiszen ő talajmegújító mezőgazdasággal foglalkozik, s ehhez gyárt vetőgépet. Érzem, hogy jó úton vagyok, megfelelő irányba megy az életem, hiszen azt csinálom, ami érdekel. Jelenleg a lélektan foglalkoztat, ezért is tanulom épp azt. Fontosnak tartom a hagyományos emberi értékeket, és efelé tekintek.

Mesélnél a női körről?

– 2022 júniusában indult el az első általam facilitált női kör, mely az „üNŐke: legyél önmagad ékszere” nevet viseli. Decemberig tart, s egész Vajdaságból érkeznek nők, sőt még Szegedről is jár egy hölgy. Hétalkalmasra terveztem ezt a kört, ahol a csakrákra épülő témákkal foglalkozunk. Mindez összefonódik az ásványokkal, az illóolajokkal, a női kör témáival, vagyis minden együtt van, ami engem érdekel és jellemez. Ez egy önfejlesztő kurzus, mindenki annyit visz haza, amennyit beletesz. Az első alkalommal a gyökerektől, a gyökércsakrától indultunk. Foglalkozunk azzal, hogy honnan jöttünk, kik vagyunk, mit akarunk, mi az életcélunk. Rá tudunk ébredni az adott témával kapcsolatban olyan dolgokra, amelyek megmutatják, hogy hol van az elakadásunk, azzal aztán később foglalkozni tudunk, és így jutunk előre. Többnyire körben ülünk, egy szinten, és beszélgetünk ezeken az alkalmakon, rajzolunk. Vannak különböző szituációs feladatok, és minden alkalommal karkötőt is fűzünk magunknak ásványokból, amit nagyon szoktak élvezni a résztvevők. Ezek a foglalkozások zárt körűek, jelenleg tizenhárom hölgy jár ide, s az adai Cottage Spában találkozunk. Minden alkalom három órát vesz igénybe. A következő kör terveim szerint januárban fog indulni, és várom az új tagokat.

Zsófi hatalmas lelkesedéssel és beleéléssel mesélt a munkájáról, amely teljes egészében kitölti a mindennapjait. Ékszerei egytől egyig lenyűgözők, elkészítésükben pedig nagy munka s még annál is nagyobb szeretet van. Az Ünőke nevű Facebook-oldalon megtekinthetők az alkotásai.