2024. április 27., szombat

Környezetvédelmi szervezetek tiltakozása a szerb kormány épülete előtt

Fél öt körül ért véget a Szerbiai Környezetvédelmi Szervezetek Szövetségének (SEOS) tiltakozása a szerb kormány épülete előtt, azonban a résztvevők lezárták a Knez Miloš és a Nemanjina kereszteződését. A résztvevők azt követelik, hogy mondjon le a kormány, az elnök és a parlament, amennyiben nem tiltják be véglegesen az illegális lítiumbányászatot.

A tiltakozáson több százan vettek részt, délután 5 órakor a kereszteződésben mintegy harmincan voltak, akik ott sátrat is állítottak. A Knez Miloš utcában, a Pénzügyminisztérium és a vezérkar épülete mellett a közlekedési rendőrök megállították a sátrat szállító tüntetőket.

A tiltakozó tüntetésen Ljiljana Bralović azt mondta, hogy a lítiumbányászati ​​projekt 145 folyót szennyez be Szerbiában, és 2,5 millió lakost tesz „környezeti menekültté”.

Zlatko Kokanović, a Nem adjuk Jadart! Egyesülettől bírálta Aleksandar Vučićot, amiért azt ígérte, hogy felfüggesztik a lítiumbányászatot, és most ismét „a színfalak mögött” próbálja helyreállítani ezt a projektet.