2024. április 26., péntek

Nyolc dinárral olcsóbb a gázolaj, öttel a benzin

Az év végéig ellenőrzés alatt a kőolajszármazékok ára

Csökkentek az üzemanyagárak, a bel- és külkereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint december 2-áig az eurodízel literje 209, a 95-ös oktánszámú benziné pedig 178 dinárba kerül. Ezek szerint a gázolaj 8, a benzin pedig 5 dinárral lett olcsóbb.

A kormány december 31-éig meghosszabbította a kőolajszármazékok árának korlátozásáról szóló rendelet hatályát, valamint annak a határozatnak az érvényességét, mely szerint ideiglenesen 10 százalékkal csökkentették az ólommentes és ólmozott benzin, valamint a gázolaj jövedéki adóját. A közlemény szerint a Brnabić-kabinet arról is döntött, hogy meghosszabbítja a természetes gáz kiviteli tilalmát, mert a világpiaci energiaválság továbbra is gázhiánnyal fenyeget. A határozat december 1-jétől egy hónapig érvényes. További hét nappal meghosszabbították az EN 590-es eurodízel exportjának ideiglenes tilalmát.

Ezután sem szabad tejet és tejtermékeket kiszállítani, az erre vonatkozó határozat az év végéig tartó időszakra szól. A lakosság életszínvonalának védelmében a kormány módosította a T-500-as lisztből készülő, legolcsóbb, ún. népi kenyér kötelező előállításáról és forgalmazásáról szóló rendeletet, és így a Száva vekni árát a következő hónapokban is, pontosabban még 90 napig korlátozza.

A legutóbbi kormányülésen határoztak arról is, hogy Szerbia elfogadja Szlovákia koronavírus elleni vakcianaadományát. Pfizer–BioNTech-vakcinákról van szó, melyeket a közlemény szerint a szlovák kormány a hagyományosan szoros, baráti kapcsolatokra való tekintettel küldött Szerbiának.