2024. április 26., péntek

Đedović: Stabil Szerbia gázellátása

Zavartalanul érkezik a naponta szükséges földgáz a háztartások, az ipar és a távhőszolgáltatók számára. Újabb mennyiségeket biztosítottunk Oroszországból és Bulgáriából, az ellátás stabil – közölte Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter, miután tegnap látogatást tett a Balkáni Áramlat gázvezeték Velika Plana-i kompresszorállomásán. Kiemelte, hogy a gázárak világpiaci árának folyamatos emelkedése idején fontos, hogy Szerbia kedvező áron tudja biztosítani a problémamentes gázellátást, valamint hogy az udvarnoki és a Magyarországon bérelt gáztárolókban elegendő mennyiségű földgázt tartalékolnak.

Velika Plana, 23.11.2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic obisla je sinoc  kompresorsku stanicu Velika Plana na gasovodu Balkanski tok. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MINISTA

Dubravka Đedović (középen) a Velika Plana-i kompresszorállomáson (Fotó: Beta)

– A biztos ellátásban nagy jelentősége van a Balkáni Áramlat vezetéknek, és büszke vagyok arra, hogy a koronavírus okozta válság tetőfokán sikerült kiépítenünk az országon át vezető csőrendszert. Enélkül nem lehetnénk ennyire biztosak a zökkenőmentes ellátásban, és nem állna rendelkezésünkre ekkora mennyiség – mondta a miniszter tárcájának közleménye szerint. Hozzátette, hogy a Velika Plana-i az egyetlen kompresszorállomás a vonalon, amelyen évente 12,4 milliárd köbméter földgáz halad át. A Balkáni Áramlat a közép-európai államok gázellátásának tranzitországává tette Szerbiát, és ebből jelentős haszna van.

Alekszej Alekszejev, a kompresszorállomást irányító Gastransnak, a Gazprom és a Srbijagas közös vállalatának a műszaki igazgatója részletesen bemutatta Đedovićnak a munkafolyamatot, és nyomatékosította, hogy technológiai és környezetvédelmi szempontból ez a lehető legkorszerűbb gázszállító rendszer, ökológiai szabványai felülmúlják az európai normákat, azaz feleannyi szén-monoxidot bocsát ki, mint amennyit Európa elfogadhatónak tart. Mint mondta, az állomás működése automatizált és digitalizált, a biztonsági előírások a legmagasabb szinten vannak.

Nyitókép: Velika Plana, 23.11.2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic obisla je sinoc kompresorsku stanicu Velika Plana na gasovodu Balkanski tok. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MINISTA