2024. április 25., csütörtök

Az operett mindenkié

Ismét Zentán vendégszerepelt a Rátonyi Róbert Színház

Hétfő este ismét Zentára látogatott a Rátonyi Róbert Színház társulatának egy része. A Művelődési Ház adott otthont a Szabadság Szerelem című Gálakoncertnek, amely Huszka Jenő műveiből tevődött össze. A zentai közönség belakta a nézőteret, ismét hatalmas volt az érdeklődés az immár második alkalommal Zentára látogató társulat produkciója iránt. Az est házigazdája a Jászai Mari- díjas színész és konferanszié, Straub Dezső volt. A sokak által a Vidám Színpad színészeként ismert színművész átkötőszövegeivel remek hangulatot teremtett. A társulat tagjai közül ezúttal Teremi Trixi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor és Kiss Zoltán léptek színpadra, közreműködött a Rátonyi Róbert Színház tánckara és zenekara Neumark Zoltán vezetésével.
– A Rátonyi Róbert Színház az egyetlen olyan magyar színházi alakulat, amelyik egy valós operettsztár nevét viseli. Ezáltal ez a kis csapat valóban küldetésének érzi, hogy az operettet, mint valódi hungarikumot elvigye a határon innen és túlra is – mondta az est házigazdája.
Teremi Trixi, a színház művészeti igazgatója, operettszínésznője, az est egyik szereplője az előadást követően elmondta, hogy a zentaiak ismét nagy szeretettel fogadtak őket. Szép és felemelő este volt, a zentai közönség hálás és reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben is tovább él.
– Szeptemberben volt szerencsénk először Zentán, a városnap alkalmával fellépni, ami hatalmas élmény volt számunkra is. A színházunknak és nekem személyesen is misszióm ezt a műfajt mindenfelé elvinni a világban. Természetesen elsősorban a hazánkban és a határon túli magyar lakta területekre, hiszen így közösen érezhetjük azt, hogy ez a mi műfajunk. Mindezek mellett fontosnak tartom azt is, hogy világ szerte kössenek össze bennünket az operettel, hiszen ez egy magyar műfaj, a mi zeneszerzőink lettek világhírűek és a legnagyobbak ebben a műfajban. Nem véletlenül soroljuk az operettet a hungarikumok közé. A mai gálakoncertünkkel Huszka Jenőre emlékeztünk, aki szintén egy meghatározó zeneszerzője ennek a műfajnak. Mindenképpen az összetartozás érzését szerettem volna erősíteni, nem véletlen a cím: Szabadság, szerelem, ezek minden operettnek az alap témái. Ez egy nagyon fontos útmutatás, hogy ezt érezzük mi is és éreztessük, remélem sikerült ezt az életérzést ismét átadnunk a vajdasági közönségnek.
Hugyik Richárd a zentai Thurzó Lajos Művelődési- Oktatási Központ igazgatója elmondta, hogy az együttműködés sikerességét és a szórakoztató műfaj utáni érdeklődést jól bizonyítja a látogatottság magas száma, így a komoly és magas színvonalú rétegművészet mellett az operettre is van igény. 

Nyitókép: Szabadság Szerelem című Gálakoncert (Fotó: Gergely Áprád)