2024. április 27., szombat
B CSOPORT

Bale pontot mentett Walesnek

A világbajnokság legnagyobb visszatérője, a tornán legutóbb 1958-ban szereplő Wales elsőként az Egyesült Államok ellen lépett pályára, a kezdőcsapatban pedig ott volt Gareth Bale is, akinek 33 évesen még megadatott, hogy csapatát vezesse a legnagyobb porondon.

Az első veszélyes helyzetet Wales alakította ki, csakhogy a saját kapuja előtt: Joe Rodon felszabadítónak szánt erős fejese tévesztett irányt, így Hennessey-nek az öngóltól kellett megvédenie kapuját. Egyébként is az egy vb kihagyása óta alaposan megfiatalodott amerikai csapat kezdett lendületesebben, és a vezetést is ők szerezték meg a 36. percben, amikor Christian Pulisic meglátta a rést a walesi védelemben, és indította Timothy Weah-t, aki gólra váltotta a helyzetet. A walesiek a második félidőben kapcsoltak magasabb fokozatra, és veszélyeztettek többször is, ám betalálniuk végül büntetőből sikerült, miután Walker Zimmerman buktatta Bale-t a tizenhatoson belül, majd maga a sértett vállalkozott is arra, hogy 64 év óta hazája első világbajnoki gólját szerezze: a 82. percben ezzel kiegyenlítette az állást. Pillanatokkal a lefújás előtt még a győzelem esélye is felsejlett a Sárkányok előtt, amikor az amerikaiak kapusa, Turner messzire kijött egy felszabadítás miatt, a labda pedig Bale-hez került, de a 33 éves támadó nem tudott félpályáról kísérletet tenni az üres kapura, miután taktikai szabálytalanságot elkövetve Los Angeles-i csapattársa, Kellyn Acosta fellökte. A végeredmény így 1:1 maradt, az idei világbajnokság első döntetlenje.

Bale végig a pályán volt első vb-meccsén (Fotó: Beta/AP)

Bale végig a pályán volt első vb-meccsén (Fotó: Beta/AP)

Al-Rajjan: USA–Wales 1:1 (1:0)

Ahmad bin Ali Stadion, 43 418 néző, vezette: al-Dzsasszim (katari). Gólszerzők: Weah a 36., illetve Bale a 82. (11-esből) percben.
USA: Turner, Robinson, Ream, Zimmerman, Dest (Yedlin, 74.), Adams, Musah (Acosta, 74.), McKennie (Aaronson, 66.), Pulisic, Sargent (Wright, 74.), Weah (Morris, 88.).
Wales: Hennessey, Davies, Rodon, Mepham, Williams (Johnson, 79.), Ramsey, Ampadu (Morrell, 90+5.), Roberts, James (Moore, 46.), Bale, Wilson (Thomas, 90+3.).

Nyitókép: Beta