2023. március 25., szombat

Új víznyerő kapacitások Topolyán

Az egészséges ivóvíz tartós biztosítása érdekében folyamatos, jól tervezett beruházásokra van szükség

Pénteken a község polgármestere, Szatmári Adrián közvetlen munkatársaival ellátogatott a Komgrad Közvállalat hatáskörébe tartozó vízgyárba, illetve megtekintették a közelmúltban üzembe helyezett kutat és az üzembe helyezésre kész új kutat is.

Topolyán az utóbbi években növekvőben van a vízfelhasználás. Az egészséges ivóvíz tartós biztosítása érdekében folyamatos, jól tervezett beruházásokra van szükség.

Szatmári Adrián a helyszíni látogatás során a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a vízellátás minőségének javítása érdekében már felszereltek egy kutat Topolyán, a napokban pedig befejeződtek a munkálatok az újabb kútnak a felszerelésén is. Mindkét víznyerő kapacitásnak a fúrását a Komgrad Közvállalat finanszírozta, a felszerelésükre pedig 9 millió dinárt irányoztak elő a községi költségvetésben. Az előrelátásnak, a megfelelő időben történő fejlesztéseknek köszönhetően az idén a nagy szárazság ellenére nem volt probléma a vízellátással Topolyán, ami egyben a Komgrad Közvállalat felkészültségét dicséri. Hozzátette a polgármester, hogy újabb beruházásokat szeretnének eszközölni a vízellátás további javítása érdekében. Aláírásra került egy szerződés a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkársággal. Ennek a projektnek az értéke 28 millió dinár, a tárgya pedig egy modern klórozóberendezés felszerelése a topolyai vízgyárban. Ebből az összegből 23 millió 400 ezer dinárt a tartományt finanszíroz, 4 millió 600 ezer dinárt pedig az önkormányzati költségvetésből fognak elkülöníteni erre a célra. A közeljövőben szeretnék a topolyai vízgyár kapacitását tovább bővíteni. A tervdokumentáció erre vonatkozólag már el is készült. A becsült értéke ennek a beruházásnak 80 millió dinár, és erre a célra tartományi, valamint köztársasági eszközökre fognak majd pályázni, hogy meg lehessen valósítani ezt a projektumot is.

A hét meglévő kút mellett az önkormányzatnak köszönhetően két új kutat fúrtak és szereltek fel (Tóth Péter felvétele)

A hét meglévő kút mellett az önkormányzatnak köszönhetően két új kutat fúrtak és szereltek fel (Tóth Péter felvétele)

Domány Dudás Diana, a Komgrad Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy Topolyán naponta közel négyezer köbméter vizet kell a vezetékes vízellátáson keresztül biztosítani. A hét meglévő kút mellett az önkormányzatnak köszönhetően két új kút lett kifúrva, mindkettő már fel is lett szerelve, az egyiket pedig üzembe is helyezték. Pazsa János okleveles vízépítő mérnök, a Komgrad ivóvíz- és csatornázási részlegének műszaki vezetője rámutatott, hogy 2018-ban és 2019-ben jelentős új beruházások kezdődtek Topolyán. A labdarúgó-akadémia, az új stadion, a termálvizes fürdőkomplexum, majd a hotel épületének felújítása mellett az ipari parkban is új felhasználók jelentek meg. Mivel a korábban létező rendszer a városi lakosság vízellátására volt méretezve, meg kellett vizsgálniuk a lehetőségeket, hogyan elégíthetnék ki zavartalanul a növekvő igényeket. Az új kapacitások létrehozásának köszönhetően a nyári aszályos időszakban is elegendő vízzel tudták ellátni felhasználóikat.

A közeljövőben szeretnék a topolyai vízgyár kapacitását tovább bővíteni, és egy modern klórozóberendezés felszerelése is a tervek között szerepel (Tóth Péter felvétele)

A közeljövőben szeretnék a topolyai vízgyár kapacitását tovább bővíteni, és egy modern klórozóberendezés felszerelése is a tervek között szerepel (Tóth Péter felvétele)

Milorad Isić, a projekt ellenőrzésével megbízott szabadkai Akva Projekt képviselője elmondta, hogy szigorú feltételeknek kell eleget tenni a kutak üzembe helyezéséhez a lakossági vízellátás esetében. Az új kapacitások kiépítése során olyan új technikai és technológiai újításokat alkalmaztak, melyek a kiváló minőség garantálása mellett egyben az energiafelhasználás szempontjából is hatékonyabbak.

Nyitókép: A közeljövőben szeretnék a topolyai vízgyár kapacitását tovább bővíteni, és egy modern klórozóberendezés felszerelése is a tervek között szerepel (Tóth Péter felvétele)