2024. április 26., péntek

A magyar népi kultúra népszerűsítése a cél

Ricsaj Népművészeti Találkozó volt Óbecsén

Pénteken és szombaton 19. alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Ricsaj Népművészeti Találkozót. A kétnapos rendezvény célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, valamint alkalmat nyújt a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre és tanulásra.

Pénteken A cimbalom ezer arca címmel tartottak zenés emlékestet Allaga Géza tiszteletére, ahol Balogh Kálmán, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas cimbalomművész és vendége, Farkas Rózsa cimbalomművész léptek fel. A koncert után gyermek és ifjúsági táncházzal készültek a szervezők.

Kancsár Izabella

Kancsár Izabella felvételei

Szombaton délután kirakodóvásárral kezdődött a program, majd az ötéves Csermely zenekar állt színpadra. Az óbecsei vonós banda már számos vajdasági településen megmutatta tehetségét, de Magyarországon is hallhatta a közönség a zenekart. Koncertjükön ezúttal Somogyi, Vajdaszentiványi, Szilágysági és Mezőkölpényi dallamok csendültek fel, a zenei élményt táncos szólisták tették hangulatosabbá. A délután folyamán a Ricsaj-Találkozás a Népművészettel elnevezésű népművészeti foglalkozások keretein belül kézműves foglalkozások, játszóház, néptánc- és népdaloktatás, hangszerbemutató, illetve népmese várta a gyermekeket. Az est folyamán a gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek gálája következett. Az óbecsei Kisbekecs, Csicsóka és Csibész táncegyüttesen kívül érkeztek vendégek Magyarországról, Szennáról a Zselic Művészeti Iskola Dönöge és Csiperke csoportja, Zentáról a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Parázs táncegyüttesei, valamint Újvidékről a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Futkánc, Manó és Tűzrevaló néptáncegyüttesei. A táncosokat a Fokos és a Csermely zenekarok kísérték.

Kancsár Izabella

– A gyerekek nagyon várják a Ricsajt minden évben, nemcsak a helyiek, hanem a vidékiek is. Igyekszünk minden évben újítani valamit, általában a fellépők változnak, olyan fellépők jönnek, akik előtte még nem voltak. Magát a programot is igyekszünk színesíteni, így két éve az előnapon, pénteken este cimbalomkoncertet tartunk, amelyre neves cimbalomművészeket hívunk meg. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyermek és ifjúsági együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra. A fesztivál nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat társaiknak, közönségüknek – mondta Cseszák Balázs, a Ricsaj Népművészeti Találkozó megálmodója és szervezője, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke.

Kancsár Izabella

Az idei rendezvény a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Csoóri Sándor Alap és az óbecsei Lux nyomda támogatásának köszönhetően valósult meg, míg a szakmai társszervezője a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság volt.

Nyitókép: Kancsár Izabella