2024. április 26., péntek

Helyenként két méter hó esett New York államban

Mi is a tóhatás, ami a hóviharokat okozza?

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az Erie-tó mellett fekvő Orchard Parkban, Buffalo egyik elővárosában 196 centiméter a hóvastagság, az Ontario-tóhoz közeli Natural Bridge településről 180 centiméter havat jelentettek.
A meteorológiai szolgálat azt jelezte, hogy vasárnap és a jövő hét első felében újabb hóvihar éri el New York állam nyugati területeit, az Erie-tó közelében újabb mintegy 40, az Ontario-tó partján pedig mintegy 60 centiméter friss hóra számítanak. A télies időjárás miatt az Egyesült Államok öt északkeleti államában van érvényben figyelmeztetés.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul szombaton arra kérte az állam érintett térségében élőket, hogy maradjanak otthon a következő 4-5 napban, és szerezzenek be elegendő élelmet.

A hóvihar miatt a közösségi közlekedés akadozik, és számos repülőjáratot töröltek.
A rendkívüli időjárás miatt Detroitba helyezték át Buffalo profi amerikaifutball-csapatának vasárnapi hazai mérkőzését a nagy rivális Cleveland ellen, miután a pályájukat is több tíz centiméteres hóréteg borítja.

A New York államban kialakult hóviharokat az úgynevezett „tóhatás" okozta, amelynek lényege, hogy az Erie-tó és az Ontario-tó feletti párát a jeges szél a partvidéki területek fölé sodorja, ahol havazás formájában csapódik ki, ami helyenként dörgéssel és villámlással is együtt jár.