2024. április 26., péntek

A brit kormányfő Kijevbe érkezett

Rishi Sunak brit kormányfő előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben szombaton, és közölte, hogy Nagy-Britannia 50 millió font értékben légvédelmi eszközökkel látja el Ukrajnát.

Az Ukrajnának nyújtandó új brit légvédelmi csomag részét képezik légvédelmi fegyverek, radarok, illetve drónok ellen bevethető eszközök. Nagy-Britannia a humanitárius célú támogatást is fokozza, tekintettel a zord tél közeledtére – közölte a brit kormányfő.

Sunak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. Látogatásának célja az volt, hogy megerősítse, az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban – közölte a Downing Street.

„Azért utaztam ide, hogy elmondjam, Nagy-Britannia mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg Kijev meg nem tudja teremteni azt a békét és biztonságot, amelyre szüksége van, és amelyet megérdemel" – mondta a brit kormányfő az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent videofelvétel szerint. Sunak azt is hozzátette, hogy „az ukrán nép bátorsága inspiráló az egész világ számára".

„Nagy-Britannia tudja, milyen a szabadságért küzdeni. Önökkel vagyunk végig ezen az úton" – üzente az ukránoknak Rishi Sunak a Twitteren.

„A háború legelső napjai óta Ukrajna és az Egyesült Királyság a legerősebb szövetségesek" – írta Zelenszkij a Telegram-csatornáján.