2024. április 27., szombat

Vučić: Nem vagyok optimista a hétfői brüsszeli tárgyalás előtt

Aleksandar Vučić szerb államfő megerősítette, hogy hétfőn reggel 8 órakor Brüsszelben találkozik Albin Kurti koszovói kormányfővel. A szerbiai média uniós forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a találkozóra sürgősen hívták mindkét politikust. 

Nem vagyok optimista, nem hiszem, hogy bármilyen előrelépés történhet, de nem adom meg a másik félnek azt a lehetőséget, hogy Szerbiára úgy tekintsen, mint aki nem kíván részt venni – nyilatkozta az államfő a Prva televíziónak. 

Megismételte, hogy Szerbia követelni fogja a szerb községek közösségének megalakítását Koszovón, és a rendszámtábla-csere beszüntetését, miközben leszögezte, hogy a hivatalos Koszovó „hazudott, amikor azt állította, hogy erre joga van, de nem első eset, hogy hazudik."

Mint korábban jelentettük, Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa azért rendelte sürgősen Brüsszelbe a feleket, hogy megoldást találjanak a Belgrád és Pristina között fennálló, égető kérdésre, a koszovói rendszámtáblák alkalmazására, amelyet a koszovói fél holnaptól, november 21-étől tervez bevezetni. Ettől a dátumtól kezdődően 150 eurós pénzbírságot rónak ki azoknak a járműveknek a tulajdonosaira, akik a szerb táblát nem cserélték koszovóira. Idevágó cikkünket ITT olvashatja.