2024. április 25., csütörtök

Dačić: Nem látok okot arra, hogy Vučić részt vegyen a brüsszeli tárgyaláson

Nem szabad megengednünk, hogy a szerb nép a pristinai ideiglenes intézmények egyoldalú intézkedéseinek áldozatává váljon – hangsúlyozta Ivica Dačić külügyminiszter a frankofónia találkozón, amelyet a tunéziai Dzserba szigetén rendeznek meg.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének Aleksandar Vučić államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök Brüsszelbe való meghívására reagálva a külügyminiszter elmondta, hogy egyáltalán nem lepődött meg.

– Borrell már korábban jelezte, hogy megpróbálja elérni a kompromisszumos megállapodást és minden november 21-e körül forog. Úgy gondolom, hogy Borrell próbálkozása megalapozott, azonban nem látok okot arra, hogy a szerb államfő jelen legyen a találkozón. Kurtit szükséges jobb belátásra bírni, mivel ő az instabilitás és a lehetséges incidensek egyedüli forrása – fogalmazott Dačić.

Hozzátette, hogy Szerbia már több alkalommal is bizonyította, hogy a párbeszéd folytatásáért száll síkra, majd kiemelte, hogy többé nem engedheti meg, hogy a szerb nép egyoldalú intézkedések áldozatává váljon.

A szerb diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy nem kerül sor incidensekre. Szavai szerint mindez elkerülhető, ha a nemzetközi intézmények a valós probléma forrására fókuszálnának, ami ebben az esetben Kurti.