2024. április 27., szombat
A CSOPORT

Valencia villanásaival Ecuadoré a nyitány

Alig kezdődött el a vb nyitómérkőzése, máris hosszas vitákra okot adó helyzet alakult ki az al-hori al-Bajt Stadion gyepén: a 3. percben egy ecuadori szabadrúgást követő kavarodás végén Félix Torres kanyarította középre ollózó mozdulattal, estében a labdát, a dél-amerikai csapat gólvágója, Enner Valencia pedig közeli fejessel vette be al-Sib hálóját. A jó nevű olasz bíró, Orsato azonban nem sokkal később jelzett: videózás zajlik, és hamarosan el is vette les miatt a gólt, első látásra érthetetlen okból. Később aztán a világhálón özönleni kezdtek a magyarázatok: a FIFA-szabályzatra hivatkozó indoklás szerint a második védő számít a lesvonalnak, a szabadrúgás elvégzése pillanatában pedig egy katari hátvéd hátrébb állt al-Sibnél, így pedig a szabadrúgásra elsőként mozduló Michael Estrada állt lesen…

Az érzelemdús kezdés után nem csillapodtak az indulatok, és szűk negyedóra múltán már tényleg ünnepelhettek az ecuadori szurkolók: al-Sib kaszálta el a betörő Valencia lábát, amiért Orsato jogos büntetőt fújt be, ezt pedig a sértett végtelenül higgadt mozdulattal helyezte a jobb alsóba. Bő félórányi játék után aztán megnyugtatóbb előnybe került a mérkőzést uraló Ecuador: a jobb szélen Angelo Preciado kapott labdát, akinek bőven volt ideje átgondolni teendőit, precíz bekanyarítására pedig ismét csak a meccs hőse, Valencia érkezett, a Fenerbahçe csatára életerős mozdulattal fejelt a kapu bal oldalába. Az első félidő a közjátékok és Valencia kisebb sérülései miatt hosszú ráadás után ért véget, amelyben Katar Almoez Ali fejesével szépíthetett volna, de a nagyszünetre kétgólos ecuadori előnnyel mentek el a csapatok.

Sokkal kevesebb izgalmat hozott a második felvonás, amelyben továbbra is a dél-amerikai gárda irányította a mérkőzés menetét, Katarnak pedig Pedro Miguel fejese, majd a becserélt Mohamed Muntari gyors indítás után eleresztett bombája alkalmával alakult ki esélye a becsületgólra. A hálók azonban már nem rezdültek meg a lefújásig, Ecuador fontos három pontot gyűjtött be.

A nyitómeccsen a sokkal jobb játékosok ünnepelhettek (Fotó: Beta/AP)

A nyitómeccsen a sokkal jobb játékosok ünnepelhettek (Fotó: Beta/AP)

Al-Hor: Katar–Ecuador 0:2 (0:2)

Al-Bajt Stadion, 60 000 néző, vezette: Daniele Orsato (olasz). Gólszerzők: Valencia a 16. (11-esből) és a 31. percben.

Katar: al-Sib, Ahmed, Hasszan, Huki, al-Raui, Pedro Miguel, Hatem, Budiaf, al-Hajdosz (Vaad, 72.), Afif, Almoez Ali (Muntari, 72.). Szövetségi kapitány: Félix Sánches Bas.

Ecuador: Galíndez – Estupinán, Hincapié, Torres, Preciado – Ibarra (Sarmiento, 68.), Caicedo (Franco, 90.), Méndez, Plata – Estrada (Rodríguez, 90.), Valencia (Cifuentes, 77.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.