2024. április 26., péntek

A tolerancia világnapján

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a Vöröskereszt kishegyesi szervezete

1996-ban az ENSZ Közgyűlése november 16-át a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította. A világnap bevezetésének egyik legfontosabb célja a figyelem felhívása az intolerancia veszélyeire. Ez alkalomból a Vöröskereszt kishegyesi szervezete kerekasztal-beszélgetést tartott azzal a céllal, hogy az oktatási és a szociális intézmények, valamint civil szervezetek képviselőitől első kézből tájékozódjanak, a tevékenységeik során milyen problémákat, nehézségeket tapasztaltak, amelyek a mindennapi működésükre is kihatnak.

Fontányi Andor, a Vöröskereszt titkára elmondta, hogy ezzel is keresik a lehetőséget arra, hogyan tudnának együttműködni, nemcsak a tolerancia kapcsán, hanem a mindennapi életben általában. A cél az volt, hogy a toleranciát úgy közelítsék meg, hogy az együttműködésből, az együttélésből eredő lehetőségeket is feltárják. Szabadon elmondhatta mindenki a véleményét, annak tükrében, hogy esetleg milyen gondokkal szembesülnek annak kapcsán, hogy többféle nemzetiség, etnikai csoport él itt egy viszonylag kis község területén.
Keresik a lehetőségeket, hogy ez a különleges helyzet milyen együttműködési formákat jelenthet, annak érdekében, hogy az együttélés minél hatékonyabb és sikeresebb legyen.

Fontányi Andor, a Vöröskereszt titkára (Tóth Péter felvétele)

Fontányi Andor, a Vöröskereszt titkára (Tóth Péter felvétele)

Kerekes Zoltán, a községi tanács oktatási és a kulturális kérdésekkel megbízott tagja is jelen volt ezen a konferencián. A hozzá intézett kérdésre, miszerint az önkormányzat előirányzott-e egy keretet, illetve mit tesz ezen a téren, válaszában elmondta, hogy a tolerancia fontos, állampolgárként tekintenek mindenkire, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű. Ugyanakkor kiemelte, hogy vannak szektorok, részlegek és személyek, amelyek, illetve akik foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A szociális ügyekkel, oktatással foglalkozó részlegek feladata az elfogadást előirányzó különféle programoknak a támogatása. Az önkormányzat ezek megszervezésével, illetve támogatásával tud segíteni. Példaként említette az egyik új kezdeményezést, amelynek keretében gyermekolimpiát szerveznek. Az efféle rendezvények közelebb hozzák egymáshoz a gyerekeket, függetlenül attól, milyen nemzetiségűek.

Az ilyen eseményeket támogatja az önkormányzat, ehhez azonban az is kell, hogy előre tudják, milyen megmozdulásokra lehet számítani, hiszen így tudnak rájuk forrást előirányozni a költségvetésben.

Az egyesületeket és intézményeket, illetve azok képviselőit megkérte, hogy jelezzék időben, ha terveznek a tolerancia fejlesztésére irányuló programokat, hogy az önkormányzat biztosíthassa az anyagi hátteret.

A kerekasztal-beszélgetésen jelen voltak az általános iskolák igazgatói, a szociális központ és néhány civil szervezet képviselői.

A Vöröskereszt kishegyesi szervezete rendszeresen rendez a tolerancia népszerűsítését, előmozdítását célzó programokat. Tavaly Humánus értékek terjesztése címmel műhelymunka-sorozatot valósítottak meg, amelynek során az általános iskolák diákjai olyan témákkal ismerkedhettek meg, mint például a kulturális különbségek, a tolerancia, az erőszakmentes kommunikáció vagy a konfliktuskezelés.

Nyitókép: A kerekasztal-beszélgetésen a Vöröskereszt és az önkormányzat képviselői mellett jelen voltak az általános iskolák igazgatói, a szociális központ és néhány civil szervezet képviselői (Tóth P