2024. április 27., szombat

E-számlázás az áfaköteles gazdasági tevékenységben

Január 1-jétől a magánszektor tranzakcióiban kötelező lesz az elektronikus számlázás. Az e-számlák kiadásának és fogadásának kötelezettsége a vállalatok közötti értékesítéssel foglalkozó B2B (az angol business-to-business, azaz szemtől szembeni üzleti találkozások) szektorban azokra vonatkozik, akik az általános forgalmi adó (áfa) elszámolására is kötelesek. A többi gazdasági személy önkéntesen választhatja a rendszer által biztosított lehetőséget.

– Ez az utóbbi 20 év egyik legfontosabb reformja. A rendszer ingyenes és teljesen átlátható, az áfa-visszatérítésre 35-40 nap helyett egy-két napot kell várni, ami nagyban hozzájárul a gazdaság fizetőképességéhez, hiszen az adó-visszatérítésből származó összeg felhasználható forgóeszközként vagy befektetésekre ahelyett, hogy a cégek rövid lejáratú hiteleket lennének kénytelenek felvenni. Fontos, hogy ne álljunk le a reformokkal, így gazdaságunk ellenállóbb, mi pedig határozottabbak vagyunk, nem adtuk meg magunkat – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter az e-faktúrák és az elektronikus fizetési műveletek a versenyképesebb gazdaságért elnevezésű belgrádi konferencián. – Az elektronikus számlázás bevezetése terén Franciaország előtt járunk, amely 2027-re tervezi a rendszer elindítását, és megelőztük Spanyolországot is, ahol 2026-ban várható az e-fakturázás, valamint Szlovéniát, amelynek ugyan megvan a vonatkozó törvénye, de még nem ratifikálta a parlamentben. Nálunk pillanatnyilag már több mint 20 000 közpénzfelhasználó, az állami cégek, intézmények és a gazdálkodók legnagyobb része is ebben a rendszerben működik – emelte ki Mali. Arra kérte az általános forgalmi adót fizető vállalkozókat, hogy az év hátralevő részében mielőbb térjenek át az e-számlázásra, amely egyszerűbb és költséghatékonyabb a papíralapú rendszernél, hiszen nincs többé nyomtatási és postázási költség, ezenkívül biztonságos is, mert garantálja a számla hitelességét, az adattartalom sértetlenségét és olvashatóságát.

Az e-számlázás témájára tartott fővárosi tanácskozáson részt vett Anka Konrad, Németország belgrádi nagykövete, Vladislav Cvetković, a NALED igazgatóbizottságának elnöke és számos vállalkozó is.