2024. április 27., szombat

Előadni tudni kell

Zentán rendezték meg a Prezilimpia körzeti döntőjét

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve az idén is megszervezte a Prezilimpai körzeti döntőjét, amelyen a házigazda középiskola diákjai mellett az Egészségügyi Középiskola és a Zentai Gimnázium tanulói is részt vettek. A tíz versenyző az elsősök és másodikosok, valamint a harmadikosok és negyedikesek mezőnyében mérte össze prezentációs készségeit, a két legjobb pedig részt vehet a szegedi nemzeti döntőn.

Huszár Sándor, az SZTE tanára, valamint a zsűri elnöke elmondta, hogy tapasztalatai szerint a fiatalok egyre kevésbé mernek megszólalni, és egymással, illetve másokkal kommunikálni, és inkább a digitális világban érzik jól magukat. Azonban lényeges, hogy a fiatalok ki merjenek állni, és be tudják mutatni a gondolataikat, ezáltal pedig beszélgetést tudjanak generálni. Elmesélte, hogy egyre többször került olyan helyzetbe, amikor egyetemi kutatóknak, fizikusoknak, vegyészeknek kellett elmagyaráznia, miképpen álljanak ki magukért, és mutassák be azt, amivel ők foglalkoznak. Nagyon sok esetben a tudásuk adott ehhez, azonban amíg a bölcsességüket nem tudják jól átadni másoknak, addig a környezetük sem jön rá arra, hogy milyen okosak, és sokra képesek.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Zsíros Jankelić Anikó, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a fiatalok aktuális gazdasági, környezetvédelmi és egyéb más hasznos témákat dolgoztak fel, amelyeket megfelelő módon és időkorlátban kell, hogy bemutassanak. Ezáltal a diákok megtanulják, hogy miképpen is kell előadni valamit, hogyan fejezhetik ki magukat, és hogyan tudnak üzenetet átadni másoknak. Az igazgató egyben arról is beszélt, hogy tavaly Berta Fanni és Nagy Abonyi Csaba harmadik helyezést értek el a szegedi döntőn.

A szerdán megrendezett körzeti döntőn az elsősök és másodikosok mezőnyében az első Horváth Jázmin, a Zentai Gimnázium tanulója lett, a második Eke Nikoletta, a közgazdasági középiskola diákja, a harmadik pedig Sarnyai Jessica lett. A harmadik-negyedikesek korosztályában Bíró Leona szerezte meg az első helyet, a Zentai Gimnáziumba járó Berta Fanni a második, Kurajda Linda pedig a harmadik lett.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola már másodízben vett részt a Prezilimpia körzeti döntőjének megszervezésében.

Nyitókép: Horváth Zsolt