2024. április 27., szombat

Egyetlenem

Egyetlenem (Jedina moja) címmel nyílt kiállítás kedd este Erdélyi Mária fotóiból. Az érdeklődők a FORMA galériában (Ilija Ognjanović utca 3.) december 4-ig nézhetik meg a kiállított fotókat. A művészi fotók a nőket érő erőszakot tárják elénk, a Szerbiában eluralkodott nőgyűlölet ellen szólnak. Országunkban évente legalább harminc nőt ölnek meg csak azért, mert nők, gyilkosaik leginkább olyanok, akik közel állnak hozzájuk.

A kiállítást a 16 nap a nőket érő erőszak elleni kampány keretében láthatjuk, ehhez a nemzetközi megmozduláshoz 100 ország csatlakozik november 25-e és december 10-e, az emberi jogok világnapja között.

A fotóművésznő szerint a sajtó a nőket érő erőszakról általában téves képet alkotnak, fényképei segítségével igyekszik ezt a témát erkölcsileg megfelelő módon elénk tárni.  – A médiában is jártas alkotóként a problémát szimbolikával érzékeltetem, a nő lelki állapotát a sérült női test bemutatásával. Ilyen módon a gond súlya közelebb kerül a látogatóhoz, rámutatok arra, hogy az egyes esetek kapcsán megjelenő újságcikkek illusztrálásához a megszokottól eltérő fotókat is használhatnának – üzeni a művésznő.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele