2024. április 27., szombat
XV. NŐI EB

Döntőnek is beillő skandináv harc

Az Európa-bajnokság mindhárom északi csapatát tömörítő I-es középdöntős csoportban szombat este norvég–svéd rangadót rendeztek, amely a két, egyaránt gyors játékkal és biztos védekezéssel jellemezhető együttes között rendkívül magas színvonalú játékot hozott, amely után az ötletes támadásokból és a nagy védésekből hosszasan lehetett válogatni az összefoglalóhoz. Öt perccel a vége előtt alakult ki először háromgólos különbség az egyik csapat, a norvégok javára, amit sikerült is 27:25-ös győzelemre váltaniuk, ezzel karnyújtásnyira kerültek a biztos elődöntős szerepléshez. A dánok is fontos lépést tettek efelé, miután kilencgólos különbséggel átgázoltak a horvátokon. A csoportból már csak a három skandináv csapatnak és az eddig erőn felül teljesítő szlovénoknak maradt esélyük az elődöntőt érő első két hely valamelyikének elérésére, míg a nullapontos, a hétvégén pihenő magyarok szeme előtt már csak a horvátok megelőzése lebeghet reális célként.

Az Eb eddigi legmagasabb színvonalú meccse volt a norvég–svéd (Fotó: MTI)

Az Eb eddigi legmagasabb színvonalú meccse volt a norvég–svéd (Fotó: MTI)

A II-es csoport első mérkőzései csak szorosabbá tették a pozícióharcot a hat csapat között, miután a román Bianca Bazaliu két másodperccel a lefújás előtt, 10 méterről vágta be a győztes gólt a spanyolok ellen, a másik találkozón pedig a németek meglepően nagyarányú diadalt arattak a hollandok felett. A 36:28-as eredmény az egyik csapat számára csúcs-, a másiknak pedig mélypontot jelentett, hiszen a németek sohasem dobtak még ennél több gólt egy Eb-meccsen, a hollandok viszont soha nem kaptak még ennyit.

Eredmények, középdöntő, I. csoport: Horvátország–Dánia 17:26, Norvégia–Svédország 27:25. A csoport állása: Norvégia (–1) és Dánia 6, Szlovénia (–1) 4, Svédország (–1) és Horvátország 2, Magyarország (–1) 0 pont.

II. csoport: Hollandia–Németország 28:36, Románia–Spanyolország 28:27. A csoport állása: Franciaország (–1) és Montenegró (–1) 4, Németország, Spanyolország, Hollandia és Románia 2 pont.

Nyitókép: Az Eb eddigi legmagasabb színvonalú meccse volt a norvég–svéd (Fotó: MTI)