2024. április 19., péntek

Tiszán innen… 20-on túl…

Alkalmi műsorral ünnepelte fennállásának húsz éves évfordulóját a törökbecsei Csalogató táncegyüttes

Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a törökbecsei Csalogató táncegyüttes, amely 2002-ben kezdte meg működését az idén 30 éves Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben. A jeles jubileumi évfordulót alkalmi műsorral ünnepelték meg pénteken este a törökbecsei Művelődési Házban.

A házigazdák egy igazán színvonalas műsort vittek színpadra (Fotó: Kancsár Izabella)

A házigazdák egy igazán színvonalas műsort vittek színpadra (Fotó: Kancsár Izabella)

A műsor elején Polák Fehér Ágota, az egyesület képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, aki a kilencvenes években tanítóként az iskolában tanított néptáncot az alsósoknak.

– A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület itt, Törökbecsén az a kulturális egyesület, amely összefogja a helyi magyarságot, megerősíti az identitását, és nemzedékről nemzedékre adja azt tovább. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a tánccsoport ennek a művelődési egyesületnek egy olyan biztos pontja, ahol őrizhetjük anyanyelvünket, ápolhatjuk kultúránkat, hagyományainkat. Valójában anyanyelvünk, létezésünk egyik biztos pillére – mondta köszöntőbeszédében Polák Fehér Ágota.

Kancsár Izabella

A 20 éves Csalogató táncegyüttes (Fotó: Kancsár Izabella)

A Csalogató táncegyüttes 2002-ben alakult meg hivatalosan a helyi művelődési egyesületen belül, amikor is az óbecsei Cseszák Balázs átvette a csoport vezetését.

– Ezt a közösséget az összetartozás jellemzi. A táncegyüttes a magyarság megmaradása szempontjából is kiemelkedően fontos ezen a szórványtelepülésen. A Csalogató ifjúsági és felnőtt tánccsoport, a mostani tagok közül sokan még meg sem születtek, amikor megalakult a táncegyüttes. Ők szinte az egyesületben nőttek fel, hiszen előtte a gyermektánccsoportnak voltak a tagjai. Az idősebbek mindig befogadták a fiatalabbakat. A többi vajdasági táncegyüttessel is jó az együttműködés. Rendszeresen járunk fellépni a különféle vajdasági rendezvényekre és szemlékre, de a testvértelepülések meghívásainak is eleget teszünk – fogalmazott Cseszák Balázs, aki jelenleg is a táncegyüttes művészeti vezetője feleségével, Cseszák Korcsik Anikóval együtt.

Az óbecsei Fokos zenekar is közreműködött (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Fokos zenekar is közreműködött (Fotó: Kancsár Izabella)

Fábián Mihályfi Elvira a kezdetektől a Csalogató táncegyüttes tagja, férje, Fábián Szebasztián is már tizennyolc éve ebben a csoportban táncol. Hét éve ők ketten foglalkoznak az egyesület gyermekcsoportjaival. Mint mondják, céljuk a gyerekek kulturális és nemzeti nevelése, továbbá a néptánc és a népdalok örömének átadása a fiatalabb generáció számára.

– Az elmúlt húsz évben rengetegen megfordultak a tánccsoportban, viszont mindig is összetartó csapat volt. Ez nyilván köszönhető a tanárainknak is, de a törökbecsei magyar közösségnek is. Egy ilyen szórványmagyar közösségben különösen fontos, hogy megőrizzük nemzeti értékeinket – mondta Elvira.

– Feleségemmel két gyermektánccsoportot is vezetünk, sokat jelent számunkra a néptánc. Ugyan általános iskolás korunk óta ismerjük egymást, de mondhatom, hogy a néptánc hozott minket össze. Legtöbbször a színpadon is egy párt alkotunk. Törökbecsén kevesebb magyar él, de a helyi magyarság tényleg összetartó. A gyerekek szeretnek jönni, sokat fejlődnek és évről évre többen vannak – mondta Szebasztián.

A Jókai Mór MME gyermekcsoportjai is színpadra léptek (Fotó: Kancsár Izabella)

A Jókai Mór MME gyermekcsoportjai is színpadra léptek (Fotó: Kancsár Izabella)

Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke közölte, hogy az egyesület 30 éves évfordulóját is szeretnék méltóképpen megünnepelni. A jubileumi rendezvényre várhatóan december folyamán kerül majd sor, és a hagyományos bánáti Ricsaj Népművészeti Találkozóval együtt tartják meg.

A Tiszán innen… 20-on túl… elnevezésű ünnepi műsoron a házigazdák mellett fellépett a helyi Cifrázó és a Parapács gyermekcsoport, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese, emellett közreműködött a Fokos zenekar.

Nyitókép: Kancsár Izabella