2024. április 27., szombat

Márton-napi vigadalom

Gyermekkacajjal, a Juhász zenekar muzsikájával és libahús illatával telt meg a topolyai Tájház udvara

A Topolya Község Művelődési Háza keretében működő Tájház idén is tartalmas és szórakoztató hagyományőrző programot szervezett Márton napja alkalmából. A gyerekeket kézműves-foglalkozás várta, és miután meghallgatták a Márton napjához kötődő néphagyományokról szóló ismertetőt, Gunarason nevelkedett liba sült falatkáival és lila hagymával díszített libazsíros kenyérrel, ízletes teával csillapíthatták éhségüket-szomjúságukat – tudtuk meg Csípe Tímeától, a házigazda intézmény igazgatónőjétől, aki elárulta, hogy ha lehet hinni a néphagyománynak, akkor a liba mellének fehéresebb színe szerint télen több havat remélhetünk.

– Rendkívül pozitív visszhangra talált a már szinte feledésbe merülő néphagyományokra épített programsorozatunk úgy a kicsinyek, mint a felnőttek, illetve a pedagógusok körében, és az idei foglalkozásokat is ezen mentén szerveztük meg a sikeres pályázatainknak köszönhetően Szent György napjától Márton-napig címmel. Ezúttal minden egész órában vártuk az érdeklődő csoportokat, most is az ovisok érkeztek hozzánk a legnagyobb számban, valamint az általános iskolások alsósai és ezúttal felsősei is velünk ünnepeltek. Külön öröm volt vendégül látni a Mezőgazdasági Iskola Diákotthonának lakóit, illetve megtiszteltek bennünket a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola idegenforgalmi szakának harmadikos diákjai is, akik közül többen velünk töltötték kötelező szakmai gyakorlatuk napjait – tudtuk meg Csípe Tímeától, aki hozzátette, hogy a rendezvény sült libáját előző nap a Topolyai Művésztelep kemencéjében készítette elő Boros Gábor és Sihelnik Ágnes. Ágnes egyben a Márton-naphoz köthető ismereteket, dalokat és népi hagyományokat is ismertette a csoportokkal, a kézműves-foglalkozásokat, vagyis a sógyurma libuskák elkészítését pedig Tóth Anita vezette. Ezt követően a Juhász zenekar húzta a résztvevőknek a talpalávalót. A művelődési ház igazgatónője szólt arról is, hogy a programot idén sem tudták volna megvalósítani a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül, mint ahogy reménykednek abban, hogy a következő évben is pozitív elbírálást kapnak a programjaik lebonyolítására.

– A támogatás hozzájárult a Márton-napi muri megszervezéséhez is, illetve egy egymillió forint értékű sikeres pályázatunknak köszönhetően sátorral és három sörpad-asztal készlettel gyarapodott a programszervezési lehetőségünk a Tájházban. Mivel szervezetünk több más rendezvényen is képviselteti magát, ezért az idén már több helyszínen is lehetőségünk volt használatba venni ezeket az eszközöket, így a Topolyai Napok keretében az Expón, illetve a városnapi nagyszínpad mögött. A felszerelésnek köszönhetően immár nem kell attól tartani, hogy a tájházas terveinket keresztülhúzza az időjárás, hiszen a fedett fészerünk és a sátor egyszerre 100 gyermek fogadására is alkalmat ad – árulta el Csípe Tímea, aki hozzátette, hogy idén a Márton-napi rendezvény tett pontot a Tájház önállóan szervezett programsorozatának végére. Ugyanakkor várják más topolyai szervezetek ötleteit és együttműködési javaslatait. A téli időszakban ugyan nem lesz nyitva folyamatosan a Tájház, de időpont-egyeztetés után örömmel fogadják a látogatókat.

Nyitókép: A Nikola Tesla Általános Iskola 2. c osztályosai, Cirok Csilla tanítónő kisdiákjai ízlelgetik a libahúst (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)