2024. április 23., kedd

Régészeti kutatások zajlottak Tiszahegyesnél

A nagykikindai községhez tartozó Tiszahegyestől (Iđoš) 7 km-re fekvő gradištei lelőhelyet már a korábbi években régészeti lelőhellyé és kiemelt jelentőségű kulturális értékké nyilvánították. Már több alkalommal szerveztek itt kutatásokat, 1913-ban, 1947-ben, 1948-ban és 1972-ben, 2022 szeptemberében és októberében pedig kilencedik alkalommal folytattak feltárási munkálatokat.

Az idén is folytatódott a szonda feltárása a lelőhely újkőkorból származó részén, ahol a korábban feltárt neolit ház alatti részt ásták ki 9X6 méteres területen. A házat a 2014-es geofizikai mérések során találták meg. Az újkőkortól kezdve, kisebb-nagyobb megszakításokkal, a középkorig éltek itt emberek. A település már a kora-újkőkorban is lakott volt, erről tanúskodnak a legkorábbi leletek, melyek a Körös-Starčevo kultúrákból, vagyis i. e. 7–6. századból, valamint a korai Vinča-kultúrából származnak.

Az idei ásatásokat a Szisztematikus régészeti feltárások a tiszahegyesi Gradište lelőhelyen elnevezésű projektum keretében végezték. Az ásatásokat a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet valósította meg a Belgrádi Balkanológiai Intézettel és a Nagykikindai Népmúzeummal együttműködve. A projektumot a korábbi évekhez hasonlóan a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta.