2024. április 24., szerda

Az ukránok megkezdik az újjáépítést a felszabadított Herszonban, Kijevben ünnepelnek

Az ukrán hatóságok megkezdik az újjáépítést a herszoni ellentámadás során nemrég felszabadított területeken. A Herszonnal szomszédos Mikolajov regionális katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Kim pénteken Sznihurivka kisvárosba látogatott, hogy „az élet helyreállításáról tárgyaljon a régió felszabadított területein”.

„Már dolgozunk azon, hogy a felszabadított településeken áramot és kommunikációt biztosítsunk, és helyreállítsuk a televíziós jelet. Szombaton várhatóan feltöltjük a raktárakat humanitárius segélyekkel a lakosság számára” – mondta a vezető. Megdicsérte a városi kórház személyzetét, amiért végigdolgozták az orosz megszállást – jelenti a CNN-re hivatkozva a telex.hu.

Közleményt adott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Herszon visszafoglalása kapcsán, amelyben megköszönte a katonáknak a kitartó harcot. Szerinte a pénteki „történelmi nap" volt Ukrajna számára, és a katonaságon kívül a közszolgáltatások is útban vannak a városba.

Az elnök beszélt arról, hogy még a katonaság megérkezése előtt megjelentek az ukrán zászlók a városban: „Örömmel látom, hogy az emberek minden fenyegetés, az elnyomás, a megszállók visszaélései ellenére megtartották az ukrán zászlókat, hittek Ukrajnában".

Zelenszkij megismételte, amit az ukrán hírszerzési igazgatóság pénteken korábban közölt, és felszólította a még a nyugati parton tartózkodó orosz katonákat, hogy adják meg magukat.

„Garantáljuk, hogy a törvényeknek és a nemzetközi normáknak megfelelően bánunk önökkel. Azoknak az orosz katonáknak pedig, akik civilnek álcázták magukat és valahol rejtőzködnek, azt akarom mondani, hogy nem bújhatnak el."

Bár még nem foglalták vissza Herszon városának teljes területét az ukrán csapatok, több városban, így Kijevben is megünnepelték a város felszabadulását.