2024. április 27., szombat

Játszva fejleszteni, közösségben gondolkodva

A Ficsak Vajdaság bácskossuthfalvi csapata tartományi szintű képzőművészeti pályázatot hirdetett

A nyár folyamán bővítette tevékenységét Vajdaság, pontosabban Bácskossuthfalva irányába a budapesti székhelyű Fiatal Családosok Klubja, vagyis a Ficsak, ahogyan a sajtóban leggyakrabban olvasható. A fiatal magyar családokat, ezen belül a határon túli magyarságot helyben segíteni szándékozó szervezet ötlete a magyarországi Király Nórához köthető, és a bácskossuthfalvi ifjú és lelkes szülők – elsősorban anyukák – ezt a szellemiséget híven képviselik.

Legutóbb a helyi Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban szerveztek a kisgyermekek: óvodások és kisiskolások számára izgalmas játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal jelmezes rendezvényt, Tök jó buli címmel. Tímár Gabriellától, a rendezvény koordinátorától megtudtuk, hogy a kisgyermekek tartalmas szórakoztatása és közösséggé való összekovácsolása mellett nem titkolt szándékuk a középiskolás korosztály bevonása a programok szervezésébe.

– Legnagyobb örömünkre legalább 100 kisgyermek volt kíváncsi a Tök jó buli elnevezésű rendezvényünkre, és külön boldogsággal tölt el bennünket, hogy vannak falunkban olyan középiskolás gyerekek, akik fontosnak érzik az ifjabbakkal való foglalkozást, és igyekeznek a felnőtteknek segítséget nyújtani a Ficsak Vajdaság programjainak lebonyolításában. Hogy milyen fontos, hogy a fiatal korosztályokat bevonjuk a falubeli programok megszervezésébe, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rendezvényeink előkészületein órákat munkálkodó lelkes tizenöt fős felnőtt-szülő csapatunk ezt a szellemiséget gyermekként megélhette a falunkban korábban igen aktív Zabhegyező csoport keretében – kezdte a beszélgetést Tímár Gabriella, aki elárulta, hogy a Ficsak Vajdaság programjai elsősorban ügyességi játékokról, fejlesztő foglalkozásokról szólnak, amelyeket a szórakozás jegyében bonyolítanak le.

– A Tök jó buliban célba dobást, tekézést szervezett a lelkes csapat, aztán a gyerekek műszálas pókhálóba dobálhattak pomponokat, valamint dísztököt a fejükön egyensúlyozva meg kellett tenniük bizonyos távot. A kézműves-foglalkozás alkalmával ollóval kellett formákat kivágniuk, aztán toalettpapír-gurigákból készíthettek érdekes formákat, denevért. A program végén pedig táncos, limbóhintós zenés foglalkozás mozgatta meg a kicsinyeket, illetve megjutalmaztuk a legötletesebb jelmezben érkezőket. A rendezvényre egy méretes fotórámát is készítettünk, ahol le lehetett fényképezkedni akár családostul is – tette hozzá a koordinátor, majd az előttünk álló időszak programjairól érdeklődve megtudhattuk, hogy november 20-án mesedélutánt szerveznek a falubeli és a környező településeken élő gyermekek számára, amikor egy interaktív mesével várják a kicsinyeket.

Ezt követően december 4-én Mikulás-buli lesz, illetve várják szerte Vajdaságból a karácsonyi rajzpályázatukra érkező munkákat.

– Kiskarácsony, nagykarácsony címmel hirdettünk rajzpályázatot vajdasági óvodások és alsós kisdiákok részére. A gyermekek alkotásait Karácsonyi kívánság vagy Szenteste a családommal témák mentén várjuk. Az óvodásoktól egyéni vagy csoportos alkotások is érkezhetnek, az idősebb tanulóktól pedig egyéni munkák, amelyek szabadon választott technikával készülhetnek. A pályamunkákon fel kell tüntetni a választott témát, a gyermek nevét, korát, osztályát vagy csoportját, a felkészítő tanár vagy óvónő nevét, iskolájának, óvodájának a megnevezésével, annak elérhetőségével. A munkákat postán a bácskossuthfalvi helyi közösség Pacséri út 2-es címére kell elküldeni, a borítékon fel kell tüntetni, hogy Kiskarácsony, nagykarácsony. Azok, akik szeretnék, személyesen is átadhatják az alkotásokat Lestár Antunovity Karolinának az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában. A beküldési határidő december 6-a – hallhattuk Tímár Gabriellától, aki hozzátette, hogy a díjazott pályamunkákból december 23-án nyílik kiállítás a Falukarácsony rendezvény keretében.