2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Megvalósult a helyiek álma

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával vendégház nyílt a kisoroszi Torontál Szórványközpontban

Új létesítménnyel gazdagodott a bánáti Kisorosz magyarsága: a Torontál Szórványközpont udvarában kedden megnyitották a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felépített vendégházat. Az új létesítmény hat szobával, étteremmel, konyhával és kísérőhelyiségekkel rendelkezik, és eleget tesz minden vendéglátóipari követelménynek. A felépítésével a kisorosziak nagy álma valósult meg, hisz az ide látogató vendégeknek, illetve a Szórványközpont rendezvényeire távolabbról érkező látogatóknak immár szállást is tudnak biztosítani.

A vendégházat Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője és Talpai Sándor,a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke nyitották meg.
– Az, hogy egy vendégházat tudtunk ma itt átadni, az arról tanúskodik, hogy amit ígérünk, azt betartjuk, és azt tesszük, amit mondunk. Az év első felében, a kampány során tették le az alapkövet és néhány hónap után át tudtuk adni ezt a gyönyörű vendégházat. Ez arról tanúskodik, hogy meg tudunk felelni a különböző kihívásoknak, függetlenül attól, hogy milyen nehéz időket élünk. Az elkövetkezendő időszakban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az intézményeinket és ezen belül a szórványközpontokat is talpon tudjuk tartani. Bízom benne, hogy rengeteg olyan ötlet lesz még, amit majd meg tudunk valósítani. Alulról építkezünk, amit a helyiek kérnek, azt próbáljuk megvalósítani. Ez a projekt is egy példa arra, hogy amit a helyiek javasoltak, azt meg tudtuk közösen valósítani – nyilatkozott a Magyar Összefogás listavezetője.

A 2800 lakosú bánáti településen a Torontál Szórványközpont a mintegy nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Folyamatosan építik, bővítik, igyekeznek új tartalmakkal gazdagítani.

A létesítmény minden követelménynek megfelel (Kecskés István felvétele)

A létesítmény minden követelménynek megfelel (Kecskés István felvétele)

– Tizennyolc év után ez az álom megvalósult. Eljutottunk ehhez az épülethez, amely nagy szerepet játszik majd most is, és bizonyosan a jövőben is. Mert már nem csak a kultúra és hagyományokkal kell hogy foglalkozzunk, mivel mindinkább fogyunk, itt a gazdasági részét is el kell indítanunk. Képzéseket, konferenciákat, előadásokat kell szerveznünk, ahol a kisoroszi és a környező településeken lévő polgárokat képesíteni tudjuk arra, hogy vállalkozásokba fogjanak – mondta Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke.
A Szórványközpontban van tájház, tágas közösségi tér, fazekasműhely, kiállítótér, tó, sőt teniszpályával is dicsekedhetnek. A több hektáros területnek gazdag zöldövezete van. Ahogy Kormányos Erzsébettől, a fazekasműhely vezetőjétől hallottuk, már nagyon várták, hogy a vendégház elkészüljön. Nagy reményeket fűznek az egész épületkomplexumhoz, hisz az idelátogatók kedvükre válogathatnak a különböző szórakozási, pihenési lehetőségek közül.
– Köszönetet mondok magam és polgártársaim nevében Talpai Sándor úrnak, a Torontál Szórványközpont vezetőjének és minden munkatársának, aki segítette a munkájában. Mert itt a Torontál Központban, a tájházban mindenkit szeretettel várnak, mindenkinek segítőkezet nyújtanak és segítenek – hangsúlyozta a megnyitón Virág Piroska,nyugalmazott óvónő.
Gogolák Mariann Petőfi programosként a 2017/18-as időszakban volt a kisoroszi Szórványközpontban. Azóta is rendszeresen tartja a kapcsolatot a helybéliekkel.
– Már akkor tervben volt ennek az épületnek a létrehozása. És tudom, hogy az akkori mentorom, Talpai Sándor úr nagyon sokat dolgozott azon, hogy ezen a mai napon mi itt állhassunk és ezt a szép épületet avathassuk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az itteniekkel. Sokat beszéltünk arról, hogy halad az építkezés. Egy hete tudtuk meg, hogy ma lesz az épületnek az átadója. Érkezésünk váratlan meglepetés volt. Bizonytalan volt, hogy tudunk-e jönni vagy sem, de hála Istennek megoldható volt az út, úgyhogy nagy örömmel veszek részt most ezen a programon – nyilatkozott Gogolák Mariann.
A vendégház nem csupán a hagyományos nyári Népművészeti Tábor részvevőit és a Torontálban szervezett más rendezvényeket szolgálja majd. Ugyanis a kisorosziak a régió falusi turizmusának beindítását is tervezik, hiszen ehhez immár adott lesz minden feltétel. Ebbe be szeretnék vonni nemcsak a kisorosziakat, hanem a környező települések magyar polgárait is. Hiszen minden településen vannak olyan termékek, amiket be lehetne mutatni, felkínálni és esetleg bizonyos anyagi hasznot is lehetne belőlük teremteni. Kezdetben ebből nem lehet majd megélni, de plusz bevételt jelentene mindegyik családnak.
– Itt a szórványban, a magyarság kisebbségben van, és azokból a házi termékekből, amelyeket a magyar háztartásokban ismertek, anyagi hasznot tudunk majd hozni. Legyenek azok befőttek, vagy savanyúságok, vagy éppenséggel sajt, túró. A magyar gasztronómia számottevő lehetőséget kínál, hiszen a többségben szerbek lakta területen biztos, hogy a magyar konyhát nagyon sokan szeretik – mondta Talpai Sándor.
Alkalmi szavalat és az egybegyűltek közös imája után Csipak Csaba plébániai kormányzó megszentelte az épületet. A megnyitó vendégei között voltak a Magyar Összefogás listájának a jelöltjei, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi tisztségviselői is.