2024. április 20., szombat

Egyre több a külföldi munkás Szerbiában

Szerbiában több éve fennáll a munkaerőhiány, de egyre drasztikusabb – ebben a munkaadók és a közgazdászok egyaránt egyetértenek. Minden iparágban hiányoznak a szakemberek, ezért a munkaadók kénytelenek importálni őket. Szerbiába a régión kívül távoli országokból is érkeznek munkavállalók.

Az elmúlt két évben az ételszállítók a legkeresettebb foglalkozások közé tartoztak. C- és D kategóriás sofőröket is keresnek, de nincs – akár 12 ezer állás is betöltetlen. Hiány mutatkozik vendéglátói munkásokból, fodrászokból, autószerelőkből, asztalosokból is. A munkaadók szerint az építőipar van a legrosszabb helyzetben – több mint 30.000 dolgozó hiányzik.

Ha nincs, aki dolgozzon, a munkaadók kénytelenek külföldön keresni munkaerőt. A külföldieknek tartózkodásukkal együtt munkavállalási engedélyre van szükségük. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idén négyszer több munkavállalási engedélyt adott ki, mint öt éve – összesen mintegy 28 ezret, főként Kína, Törökország, Oroszország, India és Ukrajna állampolgárainak.