2024. április 26., péntek
LULA DA SILVA

A visszatérő

Október utolsó vasárnapján tartották meg a brazil elnökválasztás második fordulóját, amelyet a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyert meg. Ezzel a jelenlegi szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro, egy mandátum után kénytelen távozni az elnöki hivatalból. Bár a „trópusi Trumpként” is emlegetett Bolsonaro azt ígérte, veresége esetén sem kel fel az elnöki székből, jelenleg úgy tűnik, a hatalomátadás mégis zökkenőmentes lesz. Ezért érdemes jobban is megismerkednünk a győztes személyével, aki a mostani választásokon hollywoodi filmekben látott nagy visszatérést mutatott be.

Luiz Inácio da Silva 1945. október 27-én született a Brazíliavárostól északkeletre található Caetésben Aristides Inácio da Silva és Eurídice Ferreira de Melo hetedik gyermekeként. A kis Lula alig részesült oktatásban. Tízéves koráig olvasni sem tanult meg. Második osztály után otthagyta az iskolát, hogy dolgozzon és segítsen a családjának. Tizenkét évesen már cipőtisztítóként és utcai árusként dolgozott. Tizennégy évesen hivatalosan is munkába állt, mint raktáros. Tizenkilenc évesen egy autóalkatrész gyárban munkahelyi baleset következtében elveszítette bal kezének kisujját. A baleset után több kórházat is végig kellett járnia, mire orvosi ellátásban részesült. Ez az élmény keltette fel érdeklődését a szakszervezeti tevékenység iránt, olyannyira, hogy be is lépett a szakszervezetbe és csakhamar fontos tisztségeket töltött be. 1975-ben megválasztották a São Bernardo do Campo és Diadema acélipari munkások szakszervezetének elnökévé. Elnökként jelentős sztrájkokat szervezett az 1964 óta fennálló katonai diktatúra ellen. Ezért Lulát egy hónapra börtönbe is zárták.

1980. február 10-én a katonai diktatúra közepette értelmiségiek és szakszervezeti vezetők egy csoportja, köztük, Lula São Paulóban megalapította a Partido dos Trabalhadorest (PT) vagyis a Munkáspártot. 1982-ben da Silva hivatalosan is felvette a Lula becenevet. A diktatúra 1985-ben ért véget. Egy évvel később pedig a választásokon Lula a legtöbb szavazatot megszerezve került be a kongresszusba. 1989-ben Lula is indult az 1960 óta először megtartott brazil demokratikus elnökválasztásokon, de a második fordulóban vereséget szenvedett a nála mérsékeltebb baloldali programmal induló Fernando Collor de Mellostól. Lula még két elnökválasztást veszített el, 1994-ben és 1998-ban, mire végül 2002-ben felért a politika csúcsára, és megválasztották Brazília első emberévé. Elnökként nagy népszerűségre tett szert az általa bevezetett jóléti rendszerrel, amely 20 millió brazilt mentett ki a szegénységből. Ezért a 2006-os elnökválasztásokon ismét nyerni tudott. 2010-ben, amikor távozott az elnöki hivatalból, népszerűsége 80 százalékon állt. A 2018-as elnökválasztásokon viszont nem indulhatott Jair Bolsonaro ellen, ugyanis korrupciós vádak miatt bebörtönözték. A bíróság azonban 2021-ben kimondta, hogy jogtalanul ítélték el, így egyfajta baloldali mártírként léphetett fel az idei választásokon, aminek köszönhetően egy figyelemre méltó politikai visszatérést sikerült produkálnia.

Brazilok milliói most a korábbi elnökségére jellemző szociális intézkedéseket várnak tőle, a világ többi része pedig leginkább a környezetvédelem területén remél gyökeres fordulatot Lulától, hiszen ismeretes, hogy Bolsonaro elnöksége mekkora károkat okozott az amazonasi őserdőknek. A bizakodás nem alaptalan, ugyanis Lula a kampányban konkrét és határozott lépések megtételére tett ígéretet az Amazonas vidékének védelmében. Többek között megígérte, hogy megerősíti annak a térségnek a rendőrségét, ahol nemrég egy brazil őslakos-kutatót, Bruno Pereirát, és egy brit újságírót, Dom Phillipset különös kegyetlenséggel meggyilkoltak, amikor a két szakember épp az Amazonas pusztulását kutatta. Egy újságírói kérdésre kifejtette, hogy külön őslakosügyi minisztériumot hozna létre, valamint visszaállítaná a Bolsonaro által szerinte szándékosan kivéreztetett környezetvédelmi ügynökséget, az Ibamat. Lula arra is ígéretet tett, hogy visszaszorítja azt a több ezer illegális aranybányászt, akik Bolsonaro hatalomra jutása óta elözönlötték az Amazonas őslakosok által lakott térségeit. Remélhetőleg Luiz Inácio Lula da Silva betartja ezen vállalásokat, ugyanis ez nemcsak a brazilok, hanem egész bolygónk érdeke.