2024. április 26., péntek
XV. NŐI EB

Rajt alulteljesítésekkel

Péntek este Ljubljanában és Celjében startolt el, majd szombaton Podgoricában és Szkopjében folytatódott a három volt jugoszláv tagköztársaság rendezésében zajló női kézilabda-Európa-bajnokság. A két nyitómérkőzés közül az egyik meglepetést is hozott azzal, hogy a szlovénok nagy csatában legyőzték a végső győzelemre is esélyesnek tartott dánokat, és könnyen a másikon is váratlan eredmény születhetett volna, ha a magyarok az utolsó tíz percre nem szedik össze magukat Svájc ellen. Az alpesi ország most először jutott ki a női Eb-re, és most is Oroszország kizárására volt szüksége ehhez, viszont a dán Martin Albertsen által irányított rendkívül fiatal együttes láthatóan jól felkészült a magyarokból, és az első félidőt végig vezetve kétgólos előnnyel zárta (12:14). A második játékrészben folytatódott a kiegyenlített csata, de enyhe hátrányba kerülve a svájciak egyre többet kockáztattak, és végül két üres kapus góllal törte meg ellenfele lendületét az addig sokat hibázó magyar csapat. Ötgólos győzelmük nem fedi fel a mérkőzés feszültségeit, amit a kilencgólos Klujber Katrin zárt a legeredményesebben.

A nyitónapon három skandináv–délszláv összecsapást is rendeztek, ám ezek közül csak a szlovénokén borult a papírforma a balkániak javára. A két éve csodabronzérmet szerző Horvátország csak egy félidőn át tudta tartani a lépést a norvégokkal, míg a szerbek a svédek ellen még addig sem. Már az első félidő is az északiak jelentős előnyével zárult (14:9), majd a folytatásban pillanatok alatt tízgólosra hízott a különbség. Bár a kapuba csereként beállt Kristina Graovac elképesztő formát nyújtott, hiszen 31 lövés több mint felének, 16-nak is útját állta – ezzel kiérdemelve a meccs legjobbjának járó elismerést –, mindez mit sem ért az értékelhető támadójáték hiányában, hiszen különösen a második félidő elején temérdek hiba és eladott labda jellemezte a szerbek játékát, aminek hatgólos vereség lett a vége. „Rengeteg időt töltöttünk annak kielemzésével, hogyan játszanak a svédek. Ezen semmit nem is változtattak, mi viszont nem a megbeszélt rendszer szerint játszottunk támadásban és védekezésben sem, ennek pedig meg is lett az eredménye” – összegezte a csapat rutinos irányítója, Kristina Liščević.

A C és a D csoport bemutatkozásán két szoros mérkőzés mellett a montenegróiak spanyolok elleni nagyarányú győzelmén, valamint a franciákkal szemben csupán 14 gólig jutó északmacedónok formáján húzhatta fel a szemöldökét a közönség.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Magyarország–Svájc 33:28, Norvégia–Horvátország 32:23. B csoport: Dánia–Szlovénia 26:28, Svédország–Szerbia 27:21. C csoport: Franciaország–Észak-Macedónia 24:14, Hollandia–Románia 29:28. D csoport: Montenegró–Spanyolország 30:23, Lengyelország–Németország 23:25.