2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Napjainkban is léteznek jó magyar filmek

Óbecsén is bemutatták a Déryné ifjasszony című filmet

Pénteken este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében teltház előtt mutatták be a Déryné Program Déryné ifjasszony című előadásából készült tévéjátékot. Herczeg Ferenc művének színpadi és mozgóképes változatát is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer pedig a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk.

– Léteznek jó magyar filmek, olyanok is, amelyek most készülnek. Hajlamosak vagyunk a magyar filmekre úgy tekinteni, mint amiknek volt egy aranykora, és felsoroljuk a régi nagy klasszikusokat. Viszont, ha nyitott szemmel járunk, akkor láthatjuk azt, hogy ma is készülnek igen színvonalas alkotások, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a külföldi fesztiválokon elért sikerek. Emellett nagyon fontos, hogy ez is egy közösségépítő esemény az óbecsei magyarság életében, hiszen nincs lehetőségünk hetente vagy havonta moziba járni – mondta Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020 szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol. A történet tévéjáték-változatát 2021 áprilisában kezdték el olyan különleges helyszíneken rögzíteni, mint a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada, vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert.

A Vajdasági Vándormozi jóvoltából az alkotást több helyszínen is megtekinthetik az érdeklődők. A vándormozi utolsó állomása Zenta lesz, ahol csütörtökön 19 órától a művelődési ház nagytermében nézhetik meg a filmet a polgárok. A rendezvény egyben közönségtalálkozó is lesz.