2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

A gyermekekért munkálkodva

Megújult tornaterem átadójával ünnepelte a tanintézmény napját a pacséri iskola

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola külsőleg is megújult, hőszigetelt tornatermének ünnepélyes átadójával vette kezdetét a tanintézmény idei ünnepsége. A projektumot mintegy 6 millió dinárból valósították meg, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően. A munkálatokat megtekintette Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, oktatási titkár, Korponai Lívia pénzügyekért felelős segédtitkár és Pál Viktor, a titkárság munkatársa kíséretében.

Az igazgatónő köszönti a vendégeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az igazgatónő köszönti a vendégeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő elárulta, hogy a több mint 60 éves építmény felújítását már igen időszerű volt megejteni, hiszen egy-egy nagyobb esőzés alkalmával a tetőszerkezete és az ablakai is beáztak.

– Az elmúlt négy évben fokozatosan újítottuk az iskolánkat, hogy elérkezzünk az idei évhez, amikor is pontot tehettünk ennek a végére, tehát kicseréltük a nyílászáróit, hőszigeteltük a falakat, aminek különösen nagy jelentősége van ezekben az időkben, amikor nagy hangsúlyt kap az energiatakarékosság. Az idén ki lettek cserélve az ablakok, a hátsó bejárati ajtó, valamint, ami kiemelt jelentőségű volt, a falakat külsőleg is sikerült szigetelni, ezekre a munkálatokra 3,6 millió dinárt tudtunk fordítani a tartományi titkárság támogatásával. Múlt évben megejthettük a tetőzet felújítását – nyilatkozta az igazgatónő a sajtónak, majd Szakállas Zsolt tartományi titkár elmondta, hogy a tartomány néhány éve igyekszik ösztönözni, illetve támogatni a vajdasági tanintézmények felújítását, és az ehhez szükséges támogatási szerződéseket múlt évben éppen a pacséri iskolában látták el kézjegyükkel a tanintézmények igazgatói.

– A titkárság számára kiemelten fontos a tanintézményeink felújítása, hogy az épületekben a gyermekek és a tanárok is jól érezzék magukat. Igazából mind ez idáig az energiahatékonyságra nem fektettünk nagyobb hangsúlyt, de mára bebizonyosodott, hogy mekkora fontosságúvá vált ez a kérdés, és egy olyan tél előtt állunk, amikor mindez igazolódni látszik. Szerencsére a pacséri iskola ezt az időszakot már felkészülten várja hőszigetelt épületével és immár tornatermével, ami követendő példa a többi vajdasági oktatási intézmény számára is – tette hozzá a tartományi titkár.

Az ezt követő ünnepség alkalmával Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő köszöntötte Fremond Árpádot, a Magyar Összefogás lista vezetőjét és Nagy Ottót, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettesét, Szatmári Adrián polgármestert és munkatársait, az oktatási minisztérium képviselőit, Halasi Ágnest és Jadranka Kojićot, illetve Szabolcski Szabolcsot, a pacséri helyi közösség tanácselnökét.

– Siker az, amikor a tanuló örömmel jön iskolába, amikor a diák a falon lévő tablón megtalálja szülei fényképét, hogy a kerékpártúrákon iskolánk diákjainak és tanárainak 90 százaléka önként, örömmel vesz részt, amihez a több 100 kilométer távolságra levő testvériskolánk is örömmel csatlakozott. És természetesen a felújított tormatermünket is sikerként éljük meg, mint ahogy a Magyar Nemzeti Tanács segítségével évről évre bővülő játszóterünket is – mondta egyebek mellett Méhészkei Kiss Gizella. Az ünnepség a tanintézmény diákjainak, illetve tanárainak fellépésével folytatódott.

Az iskolanapi ünnepi műsor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az iskolanapi ünnepi műsor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)