2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022.

Egy hét múlva szavazhatnak a kisebbségek

A RIK összesen 50 választási jelöltlistát hirdetett ki

Egy hét múlva vasárnap, november 13-án, 19 nemzeti kisebbségi közösség közvetlenül, 4 közösség pedig elektorok által választja meg nemzeti tanácsát. Ez a negyedik alkalom, hogy Szerbiában közvetlen nemzeti tanácsi választást szerveznek. A választáson való részvétel alapfeltétele a külön kisebbségi névjegyzékbe való feliratkozás. A névjegyzéket egy héttel ezelőtt zárták le.

A nemzeti tanácsukat közvetlenül megválasztó közösségek névjegyzékébe 454.807 polgár iratkozott fel, a legtöbben, 116.273-an, a magyar választói névjegyzékbe. Ennek következtében a Hivatalos Közlöny nyomdájában a magyar nemzeti tanácsi választásra nyomtatják a legtöbb szavazólapot. Utóbbin egy választási jelöltlista, a Magyar Összefogás elnevezésű szerepel majd. A Magyar Összefogás listavezetője Fremond Árpád okleveles osztálytanító, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és köztársasági parlamenti képviselője.

Egyébként a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) az említett 19 nemzeti közösség vonatkozásában összesen 50 választási jelöltlistát hirdetett ki. A legtöbb választási jelöltlista – 5-5 – közül az albánok, a bosnyákok, a ruszinok és az oroszok választhatnak. Az askáli közösség képviselői 4 listát állítottak. A bunyevác, a szlovák, az egyiptomi és a bolgár közösség képviselő 3-3 lista közül választhatnak. Az ukrán, a cseh, a román és a roma közösség 2-2 listát állított, míg a lengyelek, a németek, a szlovénok, a vlachok, a görögök és a magyarok 1-1-et.

November 13-án országszerte 949 szavazóhelyen szervezik meg a közvetlen nemzeti tanácsi választást, míg az elektori közgyűlések ugyanaznap 12 órakor kezdődnek.