2024. április 26., péntek

A megállapodások tiszteletben tartását sürgetik

Aleksandar Vučić szavatartó magatartásra kérte Albin Kurtit

A helyzet bonyolult, ám a legfontosabb az, hogy Szerbia felelősségteljes magatartásról tegyen tanúbizonyságot – fejtette ki a Pink tv Hit Tvit című műsorában vasárnap este Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Mint hozzátette, az elmúlt napokban szignifikáns, szinte tektonikus politikai változások következtek be.
– Tíz év után a koszovói szerbek úgy döntöttek, hogy kivonulnak a pristinai intézményekből. A későbbiekben válaszolunk azokra a megalapozatlan állításokra, hogy ezt Belgrád utasítására tették. Az embereknek fontos tudni, hogy mi mindent éltünk át az elmúlt évtizedekben, illetve az elmúlt néhány hónapban. 1999-ben gyakorlatilag elveszítettük szuverenitásunkat Koszovóban, nem volt jogunk a saját katonaságunkhoz. 2004-ben megkezdődött a szerbek üldöztetése, majd 2008-ban Koszovó kikiáltotta függetlenségét. A tárgyalások 2012-ben, 2013-ban kezdődtek. Ezeket össze sem lehet hasonlítani az 1998-ban és az 1999-ben folytatott tárgyalásokkal, hiszen azok jóval súlyosabbak voltak, mint ahogyan a következmények is. A brüsszeli megállapodással sikerült tíz év békét biztosítanunk – fogalmazott a Pink tv összeállítása szerint az említett műsorban Vučić.
A köztársasági elnök arra is emlékeztetett, hogy a koszovói intézményrendszerbe integrált szerbek már korábban is ki akartak vonulni, amikor Pristina egyoldalú intézkedéseket foganatosított, ám eddig sikerült őket lebeszélnie erről. „Júliusban majdnem vérontás történt, Pristina erre készült, akkor is nekem sikerült rábeszélnem a szerbeket arra, hogy bontsák le az útzárlatokat" – mondta Vučić, majd a brüsszeli párbeszéd augusztusi körét idézte fel. Mint elmondta, amikor úgy tűnt, hogy a tárgyalás zsákutcába került, egy egyesült államokbeli és egy európai tisztségviselő azt mondta, hogy amennyiben garantálja, hogy a szerbek nem zárják le a jarinjei és a brnjaki adminisztratív átkelőket, akkor Albin Kurti koszovói miniszterelnököt arra kérik, hogy egy évre függessze fel a rendszámtáblákról szóló határozat alkalmazását.
– Ezt követően került sor a Berlini Folyamat csúcstalálkozójára, három megállapodást írtunk alá. Aznap, hogy megalázzon bennünket, Kurti Berlinben azt nyilatkozta, hogy a koszovói szerb községek közössége soha nem alakul meg, a rendszámtáblákra vonatkozó határozatot viszont fokozatosan alkalmazzák, először egy kicsit, 150 euróval, büntetik meg a szerbeket, majd elkobozzák a rendszámtáblákat, végül pedig a gépjárműveket. A Quint-államok képviselői megtévesztik a közvéleményt, amikor azt állítják, hogy a pristinai vezetőségnek jogában áll elkobozni a rendszámtáblákat, nem a megfelelő szakaszra hivatkoznak. Ezzel tisztában vannak, ám nem ismerik el, mert számukra Koszovó független állam. Leváltották Nenad Đurićot, s ehhez sem volt joguk. Három dolog vezetett ahhoz, hogy a szerbek az intézményrendszerből való kivonulásra kényszerültek: a kijelentés, hogy a szerb községek közössége nem alakul meg, a megerősítés, hogy a rendszámtáblák miatti terror folytatódik, valamint Nenad Đurić leváltása. Mi igyekszünk megőrizni a békét és a stabilitást, Kurtinak viszont azt üzenem, hogy tartsa magát az eddigi megállapodásokhoz. Legyen szó egy kicsit a szerb községek közösségéről, valamint a rendszámtáblákról szóló határozat visszavonásáról, ezt követően továbbléphetünk – fejtette ki Vučić.

Támogatott mesterséges megtermékenyítés adományozott spermiummal

Az idén december elejétől adományozott spermiummal is el lehet végeztetni az államilag támogatott mesterséges megtermékenyítést – jelentette be ugyanebben a műsorban Aleksandar Vučić. Mint hozzátette, ezzel a lehetőséggel azok a legfeljebb 45 éves nők élhetnek, akiknek nincsen partnerük, vagy a partnernél férfimeddőség áll fenn. Egy-egy mesterséges megtermékenyítés költsége 7 ezer euró, éves szinten nagyjából 10 millió eurót fordít rá az állam – emelte ki az államelnök, aki szerint az új lehetőségnek a jogrendbe való beemelését követően esetleg csak Izrael előzi meg Szerbiát a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos jogok tekintetében.