2024. április 26., péntek

Tüntettek a postai dolgozók

A Szerbiai Posta több száz dolgozója gyűlt össze ma a közvállalat székhelye előtt Belgrádban, hogy tiltakozásával hívja fel a figyelmet a postai alkalmazottak nehéz anyagi és szociális helyzetére.

Mihailo Jakšić, a Szolidaritás Szakszervezet képviselője elmondta, a dolgozók a többi között azt követelik, hogy kapjanak részesedést a vállalat nyereségéből, mintegy 30 ezer dinárt dolgozónként, amellett, hogy tárgyalni szeretnének a fizetések jövő évtől történő emeléséről is. Úgy fogalmazott, hogy a postai dolgozók az alacsony fizetéseik miatt alig élig túl a hónapot. 

Mint mondta, követeléseiket a pénzügyi tárcához is elküldték, de nem kaptak választ a minisztériumtól, ezért a mai tüntetés mellett döntöttek.

Aleksandar Titović, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet képviselője elmondta, hogy ennek a szakszervezetnek a képviselői nem vettek részt a tüntetésen, mert az alacsony bérek és a problémák ellenére úgy gondolják, hogy a tiltakozók követelései nem megvalósíthatóak, és a tüntetésekbe politikailag aktív szakszervezetek is bekapcsolódtak.

Elmondása szerint folynak már a tárgyalások, amelyeknek a célja a fizetések növelése és a munkakörülmények javítása – közli az N1.