2024. április 26., péntek

Új számítógépek az iskoláknak

A kishegyesi és a bácsfeketehegyi iskola is bővítette számítógépparkját

Tegnap délelőtt Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő ellátogatott a bácsfeketehegyi és a kishegyesi általános iskolába. A látogatás apropója az volt, hogy mindkét iskola új számítógépekhez jutott, tartományi támogatás révén. A képviselőt elkísérte Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, valamint Kerekes Zoltán, a községi tanács tagja.

Kanyó István bemutatja az informatikatermet (Lakatos János felvétele)

Kanyó István bemutatja az informatikatermet (Lakatos János felvétele)

Kishegyes községben több mint negyedmillió dinár informatikai fejlesztés valósult meg a tartománynak köszönhetően – mondta el lapunknak Kovács Károly.

– A pályázatot az oktatási titkárság írta ki a nyár folyamán, általános és középiskolák részére. Kishegyes község területén két általános iskola már korábban megkeresett azzal a kéréssel, hogy szeretnék megújítani az informatikatermüket, mert a mostani számítógépeik már régiek és elavultak. Az iskolák kérése a pályázati kiírásnak köszönhetően valósult meg, amelynek keretében 130-130 ezer dinárt nyertek. Ezt az összeget számítógépek vásárlására fordították – mondta el a képviselő, majd hangot adott véleményének, hogy fontos, hogy a gyerekek XXI. századi körülmények között tanuljanak. Az informatika világában nagyon gyorsan érkeznek az új technológiák, ezért tartották fontosnak, hogy az iskolák informatikai rendszere mindig korszerű és fejlett legyen.

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola informatikai termének felszerelése elég elavult volt – számolt be lapunknak Kanyó István iskolaigazgató.

– A gépeken lévő operációs rendszer annyira elavult volt, hogy a YouTube videómegosztót nehezen tudták elindítani, az elektronikus naplót pedig egyáltalán nem lehetett futtatni. Szóval, nagy szükség volt az informatikai terem felújítására. A tartományi támogatásból sikerült három asztali számítógépet vásárolni, amelyek megfelelnek az aktuális elvárásoknak. Emellett a szociális ügyi minisztériumtól kaptunk 12 laptopot, amivel sikerült az elavult rendszer egy részét helyettesíteni – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy a fejlesztés egyszerre 15 gyermek számára biztosít korszerű informatikai felszerelést. Az iskola szeretne további 15 gépet beszerezni, mert így lesz teljes az informatikai terem – fogalmazott Kanyó.

Fülöp Valentin átveszi az új laptopokat (Lakatos János felvétele)

Fülöp Valentin átveszi az új laptopokat (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola a szociális ügyi minisztériumtól 27 laptopot kapott, a tartományi forrásból származó 130 ezer dinárból pedig laptopokat vásároltak – mondta el lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

– A támogatásoknak köszönhetően sikerült felújítanunk az informatika-tantermünk felszerelését. Régi, több mint 10 éves rendszert sikerült lecserélni, és a gyerekek korszerű módon tudnak tanulni az informatikaórákon. A mostani fejlesztésnek köszönhetően az informatikatermet megoldottuk, viszont mindig szükség van új taneszközökre, úgy a tanároknak, mint a diákoknak. Ez azt jelenti, hogy a további pályázatokon is részt fogunk venni – számolt be az igazgató.