2024. április 27., szombat

Lobbanékony a helyzet Koszovóban

Vučić lemondta külföldi utazásait, egyeztetések sorozata következik

Elfogadta a felmentésére vonatkozó döntést és visszaadta szolgálati fegyverét az észak-koszovói rendőrség szerb vezetője. Nenad Đurićot azért büntette meg Pristina, mert közölte, nem fogja arra kényszeríteni a rendőrség tagjait, hogy figyelmeztetéseket, bírságokat adjanak át azoknak a koszovói szerbeknek, akik Szerbiában kiállított rendszámtáblákkal közlekednek Koszovó területén. Mint ismeretes, Pristina elvárja a táblák lecserélését Koszovói Köztársaság (RK) jelzésű, új rendszámtáblákra. Nem sokkal ezen történések után a Szerb Lista tagjai kilátásba helyezték, hogy elhagyják a koszovói intézményeket és nem vesznek részt a munkában Albin Kurti koszovói kormányfő legutóbbi döntései miatt. Elemzők szerint 2011 óta nem voltak olyan rosszak a kapcsolatok Pristina és Belgrád között, mint jelenleg, mivel a Szerb Lista kilépése a kormányból és intézményekből politikai válságot idézhet elő.

A koszovói helyzet miatt lemondta külföldi látogatásait Aleksandar Vučić államfő, bocsánatot kért Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnöktől, amiért nem tud részt venni a november 7-i, Sarm-es-Sejk-i COP27 klímacsúcson, melyen egyébként jelen lesznek a világ legjelentősebb államainak vezetői, így Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A szerb államfő pénteken este Miroslav Lajčákkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel megbízott uniós küldöttel találkozott, szombaton pedig a kormány is ülést tart, amelyen Vučić tájékoztatja a kabinet tagjait a legújabb koszovói történésekről és az ottani szerbség tagjaival folytatott eszmecseréjének eredményeiről.