2024. április 19., péntek

A szerb irodalom első dámája

Az Egység Művelődési Állomáson szerdán este multimediális tárlat nyílt Isidora Sekulić költő, elbeszélő, kritikus és nyelvész életéről és munkásságáról, amelyet az újvidéki Városi Könyvtár szervezett a Női írók kulturális útvonalai (WWR-Women Writers Route) nemzetközi projekt keretében.

A megnyitón többek között jelen volt Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja is, aki felszólalásában elmondta, Isidora Sekulić időtálló példaképpé vált, sokan merítenek ihletet és motivációt életművéből, de ez egyben figyelmeztetés is, hogy mindig el kell fogadnunk azokat a karizmatikus egyéneket, akik kiemelkednek környezetükből és maradandót alkotnak.

– Ilyen személy volt Isidora Sekulić is, ő volt az első szerb nőakadémikus, szeretnék gratulálni az újvidéki Városi Könyvtárnak azért, hogy egy nemzetközi projekt keretében ezt a témát választotta. Az idén, amikor Újvidék Európa Kulturális Fővárosa, nem történhetett meg az, hogy ne emlékezzünk meg Isidora Sekulićról, aki egy ideig Újvidéken járt iskolába. Biztos vagyok abban, hogy a látogatók élvezik majd ezt a multimediális kiállítást. Az újvidéki önkormányzat és a városi kulturális hivatal nevében elmondhatom, hogy a jövőben is támogatni fogjuk a hasonló tárlatokat, projekteket, mert eredendő értékeket képviselnek – mondta Rožić.

A megnyitón elhangzott, a projekt megvalósításával az újvidéki Városi Könyvtár lett megbízva, az volt a céljuk, hogy bemutassák Isidora Sekulić munkásságát és életútját, amelynek során többek között Mozsorban is megfordult, majd végül Belgrádban telepedett le.

A multimediális kiállítást Isidora Sekulić virtuális dolgozószobája mintájára készítették.

Az Egységben megnyílt kiállítás november 14-éig látogatható mindennap 11 óra és 12 óra között, valamint 17 óra és 18 óra között. Az újvidéki Városi Könyvtár az elkövetkező időszakban látogatásokat szervez a városi általános és középiskolások számára.