2024. április 27., szombat

Szármák és a szármafesztivál „újratöltve”

A IX. topolyai gasztrofesztivál eredményei – Több ezer szárma, több ezer látogató

A Szármafesztivál zsűrijének ezúttal is nehéz dolga volt. A kóstolás során csak sorszámokat láttak, így aztán maguk is meglepődtek, amikor az eredményhirdetéskor kiderült, a hagyományos és a különleges szárma kategóriában is ugyanaz a személy a „befutó”. A martonosi Kenyeres Dénes nem először diadalmaskodik különféle főzőversenyeken.

A martonosi Kenyeres Dénes a klasszikus és a különleges szárma kategóriában is diadalmaskodott. Tomik Nimródtól vette át a díjat (Móricz Ildikó felvétele)

A martonosi Kenyeres Dénes a klasszikus és a különleges szárma kategóriában is diadalmaskodott. Tomik Nimródtól vette át a díjat (Móricz Ildikó felvétele)

Számos elismerést – több arany-, ezüst- és bronzdíjat – osztottak ki, és a támogatóknak köszönhetően az ajándékok sem maradtak el: a legszebb standja a bírálóbizottság szerint idén a Sinovi severa motorosklubnak volt, míg különdíjas ebben a kategóriában a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon lett. A díjkiosztón Szatmári Adrián polgármester – aki maga is nagy szármakedvelő – a topolyai Turányi Zoltánnak adta át az abszolút győztesnek járó serleget.

Sokan főztek, olyanok is, akik nem versenyezni érkeztek a topolyai vásártérre. Általában füstölt húsos szalonnával, egy-egy darab sonkával vagy füstölt oldalassal is megbolondították az ételt. Találkoztunk olyan személlyel is, aki azt mondta, nem szereti a szármát. Egyébként úgy tűnt, mindenki kedveli a töltött káposztát. Azok, akik nem főztek, vásárolhattak, hiszen hatalmas üstökből mérték az elkészült ételt, vagy olyan ismerőseik kínálták meg őket, akik bográcsokban, lábasokban vagy cserépedényben készítették ezt az őszi-téli, melengető ételt. Nem tudni, hány szárma „esett áldozatul” ezen a napon Topolyán, de a szám egészen biztosan ötjegyű. Ahogyan a nap folyamán kilátogatók és a résztvevők száma is együtt valószínűleg ötjegyűre tehető.

Turányi Zoltán a serleggel, előtérben a maradék szárma, háttérben a csapatot alkotó család és a szomszédok (Móricz Ildikó felvétele)

Turányi Zoltán a serleggel, előtérben a maradék szárma, háttérben a csapatot alkotó család és a szomszédok (Móricz Ildikó felvétele)

Sokak bánatára 2020-ban a járványügyi korlátozások miatt nem sikerült megszervezni, tavaly pedig a korlátozások miatt ötven csapat nevezését tudták elfogadni. Idén viszont, akárcsak 2019-ben, a százat is meghaladta a benevezett csapatok száma. Első évben a tájház udvarán még alig több mint tíz csapat főzött, idén 107-et neveztek be.

Egy zentai csapat a rendezvényen igen különleges, vegetáriánus szármát készített. Nagy Abonyi Luca, a csapat képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a töltelékbe elsősorban helyi alapanyagokat tesznek, répát, zöldséget, zellert, rizst, hajdinát és diót. A különlegesség benne még, hogy a lébe tesznek aszalt szilvát, tökmaglisztet és paradicsomlevet, valamint babérlevelet is.