2024. április 27., szombat

Másodszor módosították a büdzsét Topolyán

Csaknem 1,7 milliárd dinár az önkormányzat költségvetési kerete – Könnyítés az aszály miatt nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági termelők számára

Ülésezett tegnap a topolyai községi képviselő-testület. Ez alkalomra 12 napirendi pontot irányoztak elő. Egyebek között határozati javaslatot terjesztettek be elfogadásra Topolya község 2022. évi költségvetésének újraelosztására vonatkozóan.

Szatmári Adrián, a község polgármestere az ülést követően lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a testület ülésén elfogadták a második költségvetés-módosítást az idén, amelyet a testület a tanács javaslatára szavazattöbbséggel fogadott el, mindössze egy képviselő tartózkodott a büdzsére vonatkozó határozati javaslat elfogadásakor. Az újonnan meghatározott költségvetési keret 1 milliárd 629 millió dinárt tesz ki, és ez 91 millió dinárral nagyobb, mint az elfogadás pillanatáig hatályban lévő költségvetési keret. Ez a növekedés a pályázati forrásoknak köszönhető, és a polgármester szerint megállapítható, hogy az önkormányzat az idén is sikeresen pályázott, elsősorban a tartományi pályázatokon sikerült jelentős forrásokhoz hozzájutni.

– A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 80 millió dinárt folyósít a sikeres pályázásnak köszönhetően az önkormányzat számára az úgynevezett kettes blokk kommunális felszerelésére. Ennek a projektnek az összértéke mintegy 100 millió dinár, tehát az önrész 20 millió dinár tesz ki, és ebből fogjuk felújítani a Nušić utcát, ki fogjuk építeni a parkolót a fedett medence, valamint a stadion szükségleteire, ugyanakkor meg fog történni a fedett medence körüli tér rendezése is. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság további 23 millió és 400 ezer dinárt fog előirányozni az önkormányzat számára, mégpedig az ivóvízhálózat korszerűsítése céljából. Ennek a projektnek az összértéke 28 millió dinár, és az önrész így 4 millió 600 ezer dinár. Egy modern klórozóberendezés fog felszerelésre kerülni a topolyai vízgyárban, és biztos vagyok abban, hogy így még jobb minőségű ivóvizet tudunk majd biztosítani a topolyai lakosok számára. Ugyanakkor az eszközök újraelosztásával és a költségvetés módosításával biztosítottuk a költségvetés-felhasználók és az intézmények zavartalan működését. Itt elsősorban az energia- és a fűtési költségekre gondolunk, amelyek jelentősen megnövekedtek az elmúlt időszakban – nyilatkozta a polgármester.

TERMELŐK TÁMOGATÁSA, TEHERMENTESÍTÉSE

Szintén határozati javaslat szerepelt napirenden a merkantil búza megállapított átlagárának aszály miatti csökkentéséről a Topolya község területén lévő mezőgazdasági termelők, földtulajdonosok, helyijárulék-kötelezettek számára a 2022-es évre vonatkozóan.

– A másik fontos napirendi pont a testületi ülésen a merkantil búza árának a meghatározása volt, ami a mezőgazdasági termelők esetében a helyi járulékkal kapcsolatos kötelezettségek elszámolási alapjául szolgál. A testület 15 dinár és 80 parában határozta meg a búza árát. A közigazgatás illetékes osztálya ezt az árat fogja használni a helyi járulék elszámolása során a mezőgazdasági termelők esetében. Úgy gondolom, hogy ez is egy könnyítés az aszály miatt nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági termelők számára – tette még hozzá Szatmári. Az önkormányzat a polgármester elmondása szerint ezúton is segíteni szeretne a mezőgazdasági termelőknek, terhet levenni a vállukról. A 15 dinár 80 para ugyanis a tavalyi terménytőzsdei áraknak az 50 százaléka, a jelenlegi piaci áraknak pedig kevesebb mint a fele. A döntést az aszálykárok felmérésével megbízott bizottság jelentése alapján fogadták el. – Ugyanakkor szeretném felhívni a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a hónap végéig nyitva van a mezőgazdasági termelők támogatására előirányzott pályázat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési program keretein belül – hangsúlyozta a polgármester. Egy kilenctagú bizottság végezte el az aszálykárok felbecslését. Az általuk készített felmérés szerint az idei aszály következtében a községben a kukorica és a cukorrépa esetében 80 százalékos, a búza esetében 25 százalékos, a napraforgó esetében pedig 50 százalékos a terméskiesés.

A képviselő-testület ülésén emellett jelentések hangzottak el a topolyai helyi önkormányzat által alapított, a közvállalatokról szóló törvény által felölelt közvállalatok, tőketársaságok és egyéb szervezeti formák működési programjában tervezett és a megvalósított tevékenységek összehangoltsága fokáról az első félévre vonatkozóan.